• Novosti online

  U najstarijem portugalskom listu skresani radno vreme i plate zbog pandemije

  Medijska grupa koja je vlasnik najstarijeg portugalskog lista, objavila je u ponedeljak da je odlučila da zbog finansijskih teškoća koje je prouzrokovala pandemija, zaposlenima skrati radno vreme uz proglašenje „stanja delimične nezaposlenosti“.

  To stanje znači da oni ostaju zaposleni, ali sa skraćenim radnim vremenom i smanjenom platom, a da zbog proglašenja tog stanja mogu očekivati da im deo izgubljene zarade može nadoknaditi država kroz socijalne mere, odnosno pomoć za nezaposlene, ako se za to kvalifikuju.

  Portugalska grupa „Global Media“ koja je vlasnica dnevnog lista „Diario de Notisias“, radio-stanice vesti TSF i sportskog lista „O Žogo“, nada se da će uspeti da sačuva radna mesta većine od svojih skoro 700 zaposlenih, navodi se u internom saopštenju u koje je uvid imala agencija AFP.

  Zdravstvena kriza zbog pandemije u Portugaliji je izazvala „drastično opadanje prihoda, nastalo zbog masovnog smanjenje oglašavanja i oštrog pada prodaje novina“, poručeno je osoblju.

  Prošle nedelje, direktor „Diaria de Notisias“ i njegov pomoćnik podneli su ostavke. Po drugim portugalskim medijima, otišli su jer su se usprotivili upravo nameri kompanije da proglasi „stanje delimične nezaposlenosti“.

  Novinarima „Diario de Notisiasa“ radno vreme i plate su smanjeni za 10 do 50 odsto, dok će osoblje „O Žoga“ delom sasvim prestati da radi pošto su u svetu otkazana sportska takmičenja.

  Portugalska vlada najavila je u petak da će unapred platiti svoje oglase sa do 15 miliona evra, što je deo pomoći medijima.

  „Diario de Notisias“, osnovan 1864. godine, već nekoliko godina ima finansijskih teškoća. U junu 2018. taj jutarnji list je postao internet-novina, a izdanje na papiru ima samo tokom vikenda.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com