• Južna Srbija

  U Nišu održana najveća konferencija državnih službenika koji rade sa LGBT zajednicom

  LGBTNiš, 28.juni 2017.godine –  U okviru prve „Niške nedelje ponosa“, manifestacije u okviru koje se organizuje niz događaja podrške LGBT osobama, održana je konferencija „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba“ koja je okupila više od 60 profesionalaca iz javne uprave koji se u svom svakodenvom radu bave problemima LGBT osoba.

  Konfrenciji u Nišu prisustvovali su državni službenici iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Pančeva, Kragujevca, Novog Pazara i Niša, članovi Lokalnih mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u ovim gradovima koji su susret iskoristili da razmene iskustva iz svojih sredina.

  Tužioci, sudije, socijalni i zdravstveni radnici, predstavnici policije i drugih organa iz ovih gradova koji se u radu susreću sa izazovima zaštite prava LGBT osoba imali su prilike da u toku konferencije čuju prve izvode iz tzv. izveštaja iz senke o položaju LGBT osoba „Dugina senka nad Srbijom“, koji daje pregled trenutnog stanja zaštite prava LGBT zajednice.

  Prvi rezultati pokazuju da postoje određeni pomaci u radu javne uprave na sprečavanju diskriminacije LGBT zajednice ali i da ima mnogo nerealizovanih ciljeva. Ovaj izveštaj biće naknadno predstavljen javnosti.

  Konferenciju i razgovor sa javnim službenicima organizovao je „Labris“, organizacija za zaštitu ljudskih lezbejskih prava iz Beograda koja, zajedno sa partnerskim udruženjima, sprovodi projekat „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba“, podstičući saradnju između lokalnih institucija vlasti na zaštiti LGBT zajednice.

  Po završetku konferencije, učesnici će posetili Park tolerancije na Tvrđavi, u blizini Gradske bašte, i u znak podrške promociji tolerancije, zasaditi nekoliko sadnica.

  U okviru prve Niške nedelje ponosa u petak će biti otvorena izložba „Sva ljudska bića rađaju se jednaka u dostojanstvu i pravima“ u Oficirskom domu a u subotu će biti organizovana tribina „LGBT aktivizam – moj izbor“ u klubu Labeerint.

  Na istom mestu će biti emitovani dokumentarni film „Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda“ i kratki igrani film „Queiro Decirte“ i predstavljena publikacija „Korak napred, nazad dva“ o ulozi policije u jačanju prevencije i mehanizama zaštite od zločina iz homofobije i transfobije u Srbiji.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com