Gradovi

U obrazovanju za preduzetnike malo praktičnog rada

JAGODINA – Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma izjavio je danas da je u obrazovanju za preduzetnike u Srbiji malo prakse i praktičnog rada i da bi u tom smislu sistem obrazovanja trebalo menjati.

Govoreći u Jagodini najboljim učenicima, maturantima Politehničke škole iz Kragujevca, predvođenih profesorom Petrom Stefanovićem, Marković je ocenio da bi „obrazovni sistem trebalo prilagoditi zanimanjima kojima bi mladi u budućnosti mogli da se bave“.

„Do kraja sledeće godine Jagodina planira da zaposliti 5.000 ljudi, a po stručnoj spremi nisu za to kvalifikovani“, rekao je Marković.

„Mi se trudimo da radnici koji treba da rade u fabrikama koje stranci otvaraju u Jagodini idu na prekvalifakacije i dokvalifikacije u zemlje odakle su investitori“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, mora se voditi računa, jer ne mogu svi koji završe fakultete da rade u kancelarijama.

„Srbija mora da sačuva svoju pamet, da mladi, stručni ljudi ne odlaze u Evropu i svet bez povratka, a u tome je velika uloga i države i roditelja, da motivišu svoju decu i stvaraju im radne navike koje su veoma važne da bi se postao kvalitetan čovek i kompletna ličnost“, istakao je Marković.

„Biti privatni preduzetnik u Srbiji danas je mnogo teško“, rekao je Marković, koji je podsetio da je 36 godina u privatnom preduzetništvu.

Foto Tanjug/D. Peternek, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh