• Naše Novosti

  U očekivanju razmnožavanja čovečje ribice

   e32e069667.jpeg

  LJUBLJANA/ZAGREB – Pažnja slovenačkih, pa i svetskih medija uperena je poslednjih sedmica na jednu vrlo posebnu čovečju ribicu koja živi u Postojinskoj jami u očekivanju njenog razmnožavanja, budući da je snela između 50 i 60 jajašaca od kojih tri pokazuju znakove razvoja i života.

  Posebnost je u tome da se čovevčja ribica, koja neretko živi i duže od 100 godina, razmnožava samo jednom do dva puta u deset godina.

  A niko nikada do sada to nije video jer se one razmnožavaju u prirodi na vrlo skrovitim mestima.

  Prema pisanju slovenačkih medija, uzbuna je krenula 30. januara kada je jedan od vodiča u Postojnskoj jami primetio jaje čovečje ribice učvršćeno na staklo akvarijuma u tzv. Koncertnoj dvorani Postojnske jame. Vodič je hitno o tome obavestio dvojicu biologa zaduženih za lokalitet, Primoža Gnezdu i Sašu Velda, da se dogodilo „čudo“, a oni nisu časili časa. Iz akvarijuma su hitno uklonili moguće napasnike – šest drugih čovečjih ribica, a ženka je svakog dana nastavila polagati po nekoliko jajašaca.

  „Ovo je vrlo značajan događaj jer nema puno podataka o bilo čemu što je povezano s reprodukcijom te grupe životinja“, rekao je za BBC hrvatski biolog Dušan Jelić, član Hrvatskog herpetološkog društva ‘Hyla’ koji ronjenjem istražuje čovečje ribice u podvodnim sistemima hrvatskih pećina.

  „Ako se mladunci čovečje ribice razviju zdravi, biće to zadivljujuće. U divljini mi nikada ne uspevamo naći ni jajašca niti larve. Verovatno se skrivaju na nekim vrlo posebnim lokacijama u sistemima pećina“, objasnio je on.

  U Postojnskoj jami, koju godišnje poseti preko milion ljudi, postoje vrlo skrovita mesta na kojima „sramežljive vodozemke“ odrađuju svoje reproduktivne potrebe, no ova je to odlučila napraviti u akvarijumu u jednoj od najprometnijih prostorija. Naravno, navodi se, nije imala puno izbora.

  Čovečja ribica (lat. Proteus anguinus) je endemični vodozemac iz porodice glavašica i jedini pretstavnik roda Proteus. Živi u podzemnim krškim vodama, rekama i jezerima, od severa Italije, preko Slovenije i Hrvatske do BiH i Crne Gore. Voli mirne vode bogate kiseonikom i niske temperature od 6 do 12°C.

  U Hrvatskoj je strogo zaštićena.

  Ima izduženo, jeguljasto tjelo koje svetlom bojom i nežnom teksturom podseća na kožu belih ljudi po čemu je dobila ime. Tek vrlo retki primerci imaju pigmenta što pokazuje da su bili izloženi suncu.

  Foto Tanjug, video, ilustracija

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com