• Društvo

  У Параћину: „Извештавање о националним и верским мањинама – искуства у Србији и у Русији“

  У Параћину је, у среду 10. јуна 2020. године, одржан стручни скуп „Извештавање о националним и верским мањинама – искуства у Србији и у Русији“.

  На скупу су учествовала два уводничара. Уводничар Ирина Миљковић, председник Удружења руских сународника и пријатеља Русије „Свеславица“ из Крушевца, а, у младости, новинар Радио-телевизије Совјетског Савеза и дугогодишњи крушевачки музички педагог, присутне је укратко упознала с етничком разноликошћу Руске Федерације и јавном информисању националних мањинина у Русији.

  Уводничар Вјачеслав Александрович Гурјанов, социолог и доктор историјских наука из Ћићевца, дао је врло детаљан преглед законом одређених права националних мањина у Русији, а посебно је говорио о образовању на језицима националних мањина и о средствима јавног информисања намењенима националним и другим мањинама у Русији.

  Скупу је присуствовао мањи број заинтересoваних из Параћина и других места у Србији, махом припадника руске националне мањине. У занимљивој дискусији, вођеној уз поштовање одговарајућих мера здравствене заштите, присутни су изнели своја искуства о информисању националних и верских мањина у Русији и у Србији. Током дискусије, јасно се видело да присутни имају сазнања из прве руке о положају националних и верских мањина у обе државе.

  Публика којој је скуп првенствено био намењен, новинари и други радници медија у Параћину и Поморављу, нису се одазвали упућеним позивима и нису узели учешћа у раду скупа.

  Скуп је организовало Удружење грађана „Мултикултура Србије“ из Мале Врбнице код Крушевца, а у оквиру медијског пројекта подржаног од стране Општине Параћин.

   

  Параћин, јун 2020. године

   

  Љубомир Костић

   

  Овај текст је објављен у оквиру медијског пројекта „Извештавање о националним и верским мањинама – искуства у Србији и у Русији“, који суфинансира Општина Параћин.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com