• Društvo

  У Параћину одржана едукација „Безбедност и здравље на раду“

   

  У Параћину је, у четвртак 27. јуна 2019. године, одржан стручни скуп „Безбедност и здравље на раду“, у организацији информативног интернет портала НовостиДана.рс из Ниша.

  Стручни скуп је спроведен као едукација новинара и других радника у средствима јавног информисања о основним појмовима из области безбедности и здравља на раду, врло присутним у новинским текстовима, радио и телевизијским емисијама, као и у информативним садржајима на интернету.

  На скупу је учествовао, у својству предавача, Зоран Радуловић, дипломирани инжењер заштите на раду, сада у пензији, који се пословима заштите на раду бавио у „Застави“ у Крагујевцу, а, потом, као инспектор рада, у Крагујевцу, Јагодини и у Нишу.

  Други предавач ће био Новица Петковић, такође дипломирани инжењер заштите на раду у пензији, с богатим радним искуством у пословима заштите на раду у „Застави“ у Крагујевцу, бивши директор предузећа Еи „Заштита“ у Нишу, бивши инспектор рада у Белој Паланци и руководилац Инспекције рада за Топлички управни округ у Прокупљу.

  Стручни скуп је одржан у просторијама Хотела „Петрус“ у центру Параћина.

  Стручном скупу је присуствовало двоје новинара из Ниша, али није присуствовао ни један новинар из Параћина!

  У неколико дана пре одржавања стручног скупа, у Србији је, на свом радном месту, у различитим несрећама, погинуло четворо радника.

  Протекле 2018. године, у Србији је погинуло 53 радника, највише од 2006. године.

  Међу погинулима протекле године је и радник фабрике стакла у Параћину који је радио на експлоатацији камена на површинском копу Плана у близини града.

  Број повреда на раду је неупоредиво већи.

  Недавно су тројица радника из Турске у Нишу повређени на градилишту.

  Влада Србије је прогласила 2019. годину годином безбедности и здравља на раду.

  Према  информацијама из Министарства за рад, од 24. до 27. јуна 2019. године страдала су четири радника на градилиштима у Србији.

  Анализа смртних повреда на раду у 2018. години показала је да је свих 15 смртних повреда у грађевинарству било од пада са висине.

  Ако запослени сматрају да послодавци не примењује превентивне мере, могу се јавити Инспекторату за рад.

  Између осталог то важи и за новинаре који би безбедност и здравље на раду требали да приближе својим читаоцима, гледаоцима или слушаоцима.

  Ништа од наведеног није подстакло наше колеге да се одазову позивима и узму учешћа у раду стручног скупа.

  Параћин, 28. јун 2019. године

  Одржавање скупа је омогућила, пруживши помоћ у новцу, Општина Параћин.

  Параћин, јун 2019. године

  Љубомир Костић

  Фото: Д. К.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Параћин. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com