• Gradovi

  U Pomoravlju prinosi kukuruza do 14 tona

  JAGODINA – Berba kukuruza u Pomoravskom okrugu, zasejanog na 45.000 hektara, privodi se kraju a prinosi su rekordni 12 do 14 tona po hektaru, izjavio je danas Tanjugu stručni

  savetodavac Poljoprivredno savetodavne stručne službe u Jagodini Miodrag Simić.

  „Poljoprivrednici koriste lepo vreme, bez kiše, i završavaju berbu, oslobađajući njive za setvu pšenice“, rekao je Simić.

  Ova godina je bila povoljna za kukuruz i oni koji su primenili punu agrotehniku, beru 12 do 14 tona kukuruza u klipu, koji je uz to i veoma kvalitetan, dodao je Simić.

  On je podsetio da su „genetski potencijali naših hibrida veoma visoki i samo treba primeniti punu agrotehniku: zimska brazda, pravi izbor hibrida i sklop, optmalno vreme setve, propisane količine đubriva i na vreme tretiranje protiv korova i prinosi neće izostati“.

  Zbog toga što naši poljoprivrednici ne primenjuju ove mere, gube gotovo polovinu roda, što se vidi i ove godine, ocenio je on.

  Kukuruz je tradicionalno najzastupljenija žitarica u Pomoravskom okrugu koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac.

  Foto Tanjug/ J. Pap, ilustracija

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com