Novosti online

У Прагу запаљен центар за помоћ избеглицама

ПРАГ – Група од више од 20 маскираних младића напала је молотовљевим коктелима добровољце Аутономног социјалног центра „Клиника” у Прагу који помаже избеглицама и запалила њихове просторије, непосредно након демонстрација „Тврђава Европе”.

„Један човек је повређен и превезен у болницу, а 19 људи евакуисано још пре него што смо стигли”, казала је новинарима портпаролка прашких ватрогасаца Павлина Адамцова.Напад се одиграо непосредно након демонстрација, док су се по центру Прага разилазиле групице десничарских демонстраната против избеглица и контрамитинга за Европу без страха и мржње.

Испред Клинике група од око 20 младића, чија лица су била прекривена шаловима, капама и капуљачама, прво је изазвала тучу након које су почели да просторије центра гађају каменицама, флашама и молотовљевим коктелима који су запалили прострорије.

„У просторијама је у том тренутку било око 20 људи, један човек је задобио повреде главе и превезен је у болницу, четворо се отровало димом. Реч је о истој групи која је претходно напала демонстранте у походу Солидарност без граница, а затим и људе на Главној железничкој станици”, саопштио је Аутономни социјални ;центар Клиника.

Напад је одмах осудио премијер Чешке Бохуслав Соботка.

Полиција за сада не демантује али ни не потврђује да напад на добровољце, који прикупљају одећу ;за избеглице са Блиског истока и из Африке, има везе ;са суботњим демонстрацијама Блока против ислама које је сазвала немачка антиимигрантска организација Пегида.

„Видимо директну везу тог напада са агресивним расположењем које изазивају већ дуже време исламофоби и ксенофобни политичари”, саопштила је Клиника.

На демонстрације „Тврђава Европа” које су се одржале у суботу у Прагу на позив немачке Пегиде изашло је неколико хиљада људи. Протекле недеље у Прагу непознати нападачи су ножем изболи једног Сиријца, који није избеглица, већ дуже време легално живи са чешком супругом у Прагу. Претоставља се да је избоден због активног помагања избеглицама.

Премијер Соботка више пута је указивао на то да председник Чешке Милош Земан својим одбијањем избеглица и изједначавањем муслимана са терористима „сеје панику” и изазива „опасно” расположење у друштву.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh