• Novosti online

  U RS stupilo na snagu vanredno stanje, Dodik najavljuje pooštravanje kaznene politike

  U Republici Srpskoj je danas na snagu stupilo vanredno stanje, uvedeno zbog epidemije korona virusa.

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se posle uvodjenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj brže donositi propisi i uredbe sa zakonskom snagom koje će, kako je naveo, biti podrška uvedenim merama republičkih vlasti radi efikasnijeg saniranja ekonomskih i drugih posledica korona virusa.

  Dodik je najavio da će se posle uvodjenja vanrednog stanja promeniti odredbe Zakona o kaznama, ističući da zagovara formiranje posebnih odeljenja tužilaštava i sudova da bi se adekvatnije reagovalo na kršenje uvedenih mera.

  On je konstatovao da je vanredno stanje povodom korona virusa u RS moglo biti uvedeno ranije, te da se bespotrebno izgubilo vreme.

  U RS je 16. marta bila uvedena vanredna situacija, a odlukom Narodne skupštine od danas je na snazi vanredno stanje.

  Uvodjenje vanrednog stanja daje veća ovlašćenja predsedniku RS, suspenduje se delovanje parlamenta, tako da predsednica ovog entiteta BiH Željka Cvijanović može donositi uredbe sa zakonskom snagom.

  Odluku o uvodjenu vanrednog stanja nisu podržale opozicione stranke, smatrajući da je vanredna situacija bila dovoljan okvir za delovanje vlasti RS u vreme krize izazvane epidemijom korona virusa.

  Opozicione stranke, SDS i PDP, ocenile su da je uvodjenjem vanrednog stanja razvlašćena Narodna skupština i da je donošenje odluka sada u rukama predsednice RS i Vlade RS.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com