• Novosti online

  U saopštenju samita u Sofiji EU u odnosu na proširenje nudi manje nego pre 15 godina

  U nacrtu saopštenja samita Evropska unija-Zapadni Balkan u Sofiji nudi se manje u odnosu na proširenje Unije nego u izjavi usvojenoj pre 15 godina na samitu u Solunu, piše danas Koha ditore.

  Saopštenje je usaglašeno na sastanku u Briselu, navodi list.

  Sa političkog stanovišta EU nudi manje od onoga što je ponudjeno pre 15 godina u Solunu, ali iz praktičnog aspekta ima mnogo konkretnih inicijativa vezano za priključenje sa Balkana.

  Te inicijative, ako se ostvare, mogu mnogo pomoći regionu da napreduje ka povećanju standarda i na taj način približavanju EU.

  Španija i neke druge države članice EU koje nisu priznale Kosovo dovodile su u pitanje učešće na ovom Samitu.

  Rešenje je pronadjeno tako što će u sredu u Sofiji biti održan sastanak šefova država ili predsednika vlada, dok će sutradan biti održan neformalni sastanak sa predstavnicima partnera sa Balkana.

  Tako se u nacrtu saopštenja samita u Sofiji navode zaključci „zemalja članica EU i zemlje partnera sa Zapadnog Balkana“.

  Prema pisanju Koha ditore, nacrt saopštenja, u koji je dnevnik imao uvid, predstavlja razočarenje za one koji su očekivali jasan signal da će zemlje zapadnog Balkana vrlo brzo dobiti signal za učlanjenje, dok za zemlje koje su od samita očekivale podršku razvoju regiona predstavlja ohrabrenje.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com