Gradovi

U Sarajevu ponovo protesti zbog zabrane nošenja hidžaba u sudu

SARAJEVO – Manja grupa demonstranata okupila se danas u Sarajevu kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog odluke Visokog sudskog i tužilačkog veća o zabrani nošenja verskih obeležja u pravosudnim institucijama.

Na poziv bošnjačkih nevladinih organizacija, na trgu u Baščaršiji okupilo se nekoliko stotina osoba, uglavnom žena, koje su na čelu povorke nosile transparent sa porukom „Hidžab – moje pravo, moj izbor“.

„Odluka Visokog sudskog i tužilačkog veća bila je potpuno bespotrebna, ne doprinosi nikakvom prosperitetu već nepotrebno uznemirava javnost i građane ove zemlje“, izjavio je na okupljanja u ime organizatora muškarac koji se prestavio kao Ismet Bećar, a prenosi Hina.

Sarajevsko okupljanje jedno je u nizu sličnih koje bošnjačka udruženja organiziraju u gradovima na području Federacije BiH.

Protiv odluke o zabrani da žene u sudovima i tužilaštvima nose marame protestovala je i Islamska zajednica BiH.

Oni smatraju da je nošenje hidžaba verska obaveza muslimanki te se ona stoga ne sme dovoditi u pitanje odlukama državnih tijela.

Visoko sudsko i tužilačko veće međutim smatra da u sudnicama i tužilaštvima BIH kao sekularne države nema mesta verskim simbolima nijedne konfesije.

Zabrana se odnosi na isticanje verskih simbola u pravosudnim institucijama, što uključuje i simbole poput krstova i hidžaba.

Foto Tanjug/Lj. Janković, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh