• Gradovi

  U Seulu japanska fondacija za nekadašnje „žene za utehu“

  SEUL – U Južnoj Koreji osnovana je fondacija koju finansira japanska vlada kako bi se pružila nadoknada ženama koje su japanskim vojnicima služile kao seksualne robinje pre više od sedam decenija, a cilj je da se stavi tačka na dugogodišnji diplomatski spor između dva suseda, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

  Fondacija za pomirenje i izlečenje otvorena je prošle nedelje, kao rezultat značajnog sporazuma postignutog 28. decembra 2015. kako bi se jednom za svagda rešio spor u vezi sa „ženama za utehu“, koji seže još iz godina japanske kolonizacije Korejskog poluostrva.

  Istoričari navode da je 200.000 žena, pretežno iz Južne Koreje, bilo prisilno angažovano u bordelima na liniji fronta da bi zadovoljavale seksualne potrebe japanskih vojnika za vreme Drugog svetskog rata, u vreme kada je Korejsko poluostrvo bilo pod okupacijom Japana.

  Japan, koji je kolonizovao ovo poluostrvo od 1910. do 1945. godine, izrazio je žaljenje zbog zlodela iz kolonijalnog perioda i obećao da će izdvojiti milijardu jena, odnosno 9,5 miliona dolara, za finansijsku nadoknadu i vraćanje dostojanstva nekadašnjim seksualnim robinjama.

  Samo se mali broj „žena za utehu“ prijavilo kao žrtve seksualnog ropstva, a samo je 40 potvrđenih južnokorejskih žrtava danas živo, napominje južnokorejska agencija.

  Fondacija je registrovana kao nepriofitna korporacija pri južnokorejskom Ministarstvu za rodnu ravnopravnost i porodicu, a imaće dva zadatka: da pruža finansijsku pomoć preživelim „ženama za utehu“ i da održava sećanje na one koje su bile prisiljene na japansko seksualno ropstvo za vreme rata, rekao je zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova.

  „Fondacija je osnovana u skladu sa sporazumom koji su Južna Koreja i Japan postigli u decembru, sa zadatkom da sprovodi obaveze Japana“, rekao je isti zvaničnik, navodi agencija Jonhap.

  Seul je ranije zahtevao od Tokija da se formalno izvini za seksualno iskorišćavanje južnokorejskih žena tokom Drugog svetskog rata i tražio kompenzaciju za preživele žene.

  Japan je, s druge strane, dugo tvrdio da je to pitanje rešeno dogovorom iz 1965. godine kojim je Tokio morao da plati Južnoj Koreji 800 miliona dolara u grantovima i pozajmicama.

  Međutim, Južna Koreja je smatrala da taj dogovor nije pokrio kompenzaciju za „žrtve ratnih zločina protiv čovecnosti“ kao što je mobilizacija žena za utehu i nije oslobodio japansku vladu njene pravne odgovornosti.

  AP Photo/Ahn Young-joon

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com