• Novosti online

  U školama Grčke bez mobilnih telefona, a kamere za nadzor samo posle radnog vremena

  Ministarstvo prosvete Grčke je danas poslalo cirkularno pismo svim školama kojim ih obaveštava da djaci u škole ne smeju da donose mobilne telefone, ali i da ih više neće pratiti kamere za nadzor. Nije dopušteno da djaci donose u škole bilo koji elektronski uređaj ili uredjaj za igre sa sistemom za obradu slike i zvuka.

  Elektronsku opremu koju im obezbedjuje škola koju pohađaju, djaci od sada mogu da koriste samo tokom nastave i samo pod nadzorom nastavnika.

  Nastavnici mogu da za nastavu koriste i svoje elektronske uredjaje, ali pod uslovom da poštuju odredbe o zaštiti ličnih podataka učenika i nastavnika.

  Ministarstvo je ukazalo da se na školskim veb-stranicama više ne smeju postavljati fotografije i video-snimci učenika, na kojima se oni mogu prepoznati.

  Ukoliko omogućavaju identifikaciju prikazanih lica, fotografije i video-snimci su lični podaci, utvrdjeno je grčkim zakonom još 1997. godine.

  Po tom zakonu, obrada i objavljivanje, kao i čuvanje u digitalnom obliku fotografija, videa iz školskog života, predstavljaju lične podatke koji se mogu koristiti samo ako je saglasnost dala osoba čiji su ti podaci, ili roditelji i staratelji djaka.

  Ministarstvo prosvete Grčke je istim cirkularnim pismom dopustilo korišćenje bezbednosnih kamera u školama, ali samo u vreme kada škole ne rade, radi sprečavanja krađe.

  Vreme u koje kamere rade, „mora biti jasno istaknuto na oglasnim tablama u školama“, tako da bi „svi djaci i obrazovno osoblje znali da ih niko ne prati dok su u školi“, piše u uputstvu.

  To je, piše atinski list „Katimerini“, Ministarstvo odlučilo na zahtev Uprave za održavanje i izgradnju školskih zgrada, kako bi se spriečilo njihovo oštećivanje.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com