Gradovi

U Skoplju sastanak Hana sa liderima četiri najvece partije

SKOPLJE – Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastao se večeras u Skoplju zajedno sa predstavnicima četiri najveće političke partije sa kojima razgovara o rezultatima sprovođenja dogovora iz Pržina i o zakazivanju vanrednih izbora, preneli su makedonski mediji.

Han je ranije najavio da će tek posle zajedničkog sastanka sa liderima VMRO-DPMNE, SDSM, DPA i DUI održati konferenciju za novinare.

Makedonski premijer Nikola Gruevski posle odvojenog sastanka sa Hanom nije dao izjavu, navodeći da žuri na promociju nove investicije, ali je najaviom da će izjavu dati kasnije večeras.

Gruevski je juče rekao da je VMRO-DPMNE ispunila sve obaveze i da je sada vreme da se zakažu aprilski izbori. On je poručio i da će se on i VMRO-DPMNE držati dogovora zbog poverenja koje imaju u građane.

Lider opozicione SDSM-a Zoran Zaev je posle današnjeg sastanka sa Hanom rekao da će sve će biti proračunato, pošto je i ostavka premijera uslovljena, objavili su makedonski mediji.

Prema njegovim rečima, Gruevski je svestan da se neće stići sa rokovima za Birački spisak što je bilo važno još i pre objavljivanja materijala o prisluškivanjima, tzv „bombi“, a što je imperativ.

Deo oko biračkih spiskova i mediji su lako merljive veličine, smatra Zaev koji je dodao da se sada razmatraju detalji i da svi učesnici u procesu imaju obavezu da časno istupe pred građane i da im garantuju slobodno izraženu volju.

„Opozicija je najvažniji faktor koji treba da obezbedi slobodu izbora građanima, potpuno ispunjene uslove za kristalno čiste predizborne i izborne aktivnosti“, istakao je Zaev.

Upitan kakva je bila Hanova reakcija za ovakav stav Zaeva lider SDSM-a je izjavio da se susreti sa Hanom večeras nastavljaju, da ih imaju i ostale partije, a da će se poruka znati posle svih susreta.

Lideri albanskih partija posle odvojenih razgovora sa Hanom ostali su pri stavu da nema potrebe za odlaganjem izbora.

Lider BDI Ali Ahmeti je rekao da se čine napori da se dođe do konačnog rešenja, dok je Menduh Tači, lider DPA, poručio da izbori moraju da budu održani na proleće.

Međunarodni posrednik u pregovorima za rešavanje političke krize u Makedoniji Piter Vanhojte rekao je da bi izbori trebalo da budu šlag na torti posle sprovedenih reformi, ali da se torta ne vidi.

U intervjuu za „Istinomer“ on je rekao da veruje da će se problemi u medijima rešiti, ali ne zbog volje političkih partija već zbog važnosti pitanja slobode medija i govora uopšte i veruje da je ovo pitanje neophodno rešiti pre izbora.

Ostavka makedonskog premijera Nikole Gruevskog stigla je ranije danas u Sobranje, ali sednica na kojoj bi ta ostavka trebalo da bude razmatrana još nije zakazana.

Prema proceduri, kada na zasedanju bude usvojena ostavka Gruevskog, predsednik države treba da da mandat novom premijeru koji će zatim sastaviti prelaznu vladu.

Foto Tanjug, R. Prelić (arhiva)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh