• BG

  U Skupštini Srbije usvojen Zakon o vojsci, izabrana tri nova člana REM-a

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas set zakona iz oblasti odbrane, i izglasali tri nova člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na čiji se izbor čekalo od 2017. godine.Usvojen je Zakon o Vojsci Srbije kojim se, kako je istakao ministar odbrane Aleksandar Vulin, obezbedjuje da vojska bude efikasnije organizovana.

  Izmenama je predvidjeno vraćanje činova vodnika prve klase i kapetana prve klase, a u rečnim jedinicama poručnika bojnog broda.

  Podiže se na 40 godina starosna granica za prijem profesionalnih vojnika, a na 45 godina za oficire, ako su prošli vojnu obuku.

  Poslanici su danas usvojili i Strategiju odbrane Srbije kojom su „definisani nacionalni interesi“. Njome je predvidjeno da su prioritet očuvanje mira u regionu i vojna neutralnost, kao i saradnja sa Istokom i Zapadom.

  Kako je u Skupštini rekao ministar Vulin, prvi put se u Strategiji odbrane pominje „očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim sporazumom, i unapredjenje položaja Srba u regionu i svetu“.

  Usvojen je i predlog Strategije nacionalne bezbednosti Srbije kojim se uvodi „koncept totalne odbrane“, odnosno, kako je rekao ministar, „svako ima pravo i obavezu da onako kako može učestvuje u odbrani zemlje ako to bude potrebno“.

  Poslanici su usvojili i predlog Odluke o upotrebi vojske u multinacionalnim operacijama van granica Srbije, tako da kada Skupština jednom odluči o učešću u mirovnim misijama, to neće morati ponovo da radi ako se ne promeni mandat ili naziv te mirovne operacije.

  Potvrdjen je sporazum s Češkom u oblasti odbrane koji daje novi pravni okvir za tu saradnju.

  Izglasano je i potvrdjivanje sporazuma Srbije i Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza Miratovac-Lojane koji će na snagu stupiti odmah.

  Tim sporazumom je utvrdjeno da zajednički granični prelaz za medjunarodni drumski putnički saobraćaj bude izgradjen na teritoriji Srbije, u opštini Preševo, kod naselja Miratovac.

  Granični prelaz će prvo funkcionisati za lokalni saobraćaj, a po ispunjavanju uslova će početi da radi i kao zajednički granični prelaz za medjunarodni putni saobraćaj i biće otvoren 24 sata svakodnevno.

  Skupština je danas izabrala i tri člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

  To su: Judita Popović na predlog nadležnog skupštinskog odbora, Zoran Simjanović na predlog Udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i Udruženja kompozitora, i Aleksandar Vitković na predlog Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com