• Zdravlje

  U Srbiji od limfoma godišnje oboli 1.000 ljudi

   

  U Srbiji od limfoma godišnje oboli 1.000 ljudi

   

  U Srbiji oko 1.000 ljudi godišnje oboli od nekog tipa limfoma (raka limfnih čvorova), a problem je što pacijenti kasne da se obrate lekaru te se i početak terapije odlaže, rekao je danas predsednik Srpske limfomske grupe Darko Antić.

  On je na tribini u Beogradu povodom obeležavanja Svetskog dana limfoma istakao da se poslednjih godina često postavlja pitanje kolika je svest pacijenata da možda iza obične tegobe koju osećaju stoji ozbiljna bolest.

  „Prema istraživanju, dve trećine obolelih se posle mesec dana od prvih simptoma obratilo lekaru, ali je veliki procenat njih čekao čak tri meseca, a cilj nam je da se taj procenat smanji na oko pet odsto, što je i svetski standard“, kazao je Antić.

  On je dodao da su neki od simptoma visoka temperatura, pojačano znojenje, gubitak telesne težine i uvećanje limfnih čvorova.

  Marko Simić iz Doma zdravlja Zemun rekao je da postoji mnogo uzroka uvećanja limfnih čvorova, ali da posebnu pažnju treba obratiti ako su uvećani duže od šest nedelja.

  „Nije svaka žlezda koja je uvećana maligna, ali svakako treba obratiti pažnju, jer ako se limfom blagovremeno otkrije velike su šanse izlečenje, za čak oko 50 odsto obolelih“, istakao je Simić.

  On je dodao da postoji više od 60 različitih podtipova limfoma.

  Tribinu su organizovali Udruženje obolelih od limfoma LIPA i Srpska limfomska grupa kako bi informisali gradjane o prevenciji i lečenju te bolesti.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com