Zdravlje

U Srbiji od raka godišnje oboli oko 330 mališana

 

PreviewSlide

Pokrivalica

 

 

Slide

Predstavnica srpske mreže za borbu protiv dečjeg raka Irina Ban

 

 

U Srbiji od raka oboli oko 330 dece i mladih i to je vodeći uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, rečeno je  na otvaranju konferencije Evropskog udruženja roditelja dece obolele od raka.

BEOGRAD – U Srbiji od raka oboli oko 330 dece i mladih i to je vodeći uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, rečeno je danas na otvaranju konferencije Evropskog udruženja roditelja dece obolele od raka.

U Srbiji rak preživi 70 odsto obolele dece, dok je u Evropi taj procenat veći, oko 80 odsto mališana.

Predstavnica srpske mreže za borbu protiv dečjeg raka Irina Ban naglasila je da su u celom svetu problemi isti, ali da Srbija pomalo zaostaje za zemljama u Evropi u lečenju raka kod dece.

„Dečji kancer je izlečiva bolest u ogromnom procentu. Naš cilj je da deca u Srbiji imaju veću dostupnost lekovima i dijagnostici, kao njihovi vršnjaci u Evropi. Tako bi se povećao procenat izlečenja“, rekla je Ban.

Šef odseka hematologije u Institutu za majku i dete Dragan Micić naglasio je da je tendencija svetske dečje hematoonkologije da se nijedno dete ne leči mimo međunarodnih protokola.

„Mi smo uključeni u taj protiokol za lečenje najmasovnije maligne bolesti, a to je limfoblasna leukemija. Međutim, imamo i druge maligne bolesti, a ta deca nisu uključena ni u kakav međunarodni protokol“, rekao je Micić Tanjugu.

Šef delegacije EU u SRbiji Majkl Davenport podsetio je da svaka tri minuta u svetu jedno dete oboli od raka i da stopa izlečivosti govori da stanje u toj oblasti može da se popravi.

On je ukazao i na različite standarde lečenja u pojedinim zemljama i dodao da sve zemlje treba da usklade protokole lečenja.

Za uspešnost u lečenju, kako kaže, neophodan je timski rad lekara, psihijatra i roditelja obolele dece.

Konferencija Evropski standardi lečenja dece obolele od raka počela je danas i trajaće do sutra, a na konferenciji učestvuje 120 predstavnika iz 45 evropskih udruženja roditelja.

 

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh