• BG

  U Srbiji za petinu više stranih turista nego prošle godine

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacijaRasim Ljajić rekao je danas da Srbija ima 17 odsto više stranih turista nego prošle godine i nalazi se medju pet zemalja u Evropi sa najvećim rastom broja stranih gostiju.

  „Sada gradjani iz 86 zemalja imaju mogućnost da u Srbiju dodju bez vize. Ove godine uspostavili smo bezvizni režim sa Indijom, Kinom i Iranom.

  Zbog toga su Kinezi prvi put na četvrtom mestu po broju dolazaka i na sedmom mestu po broju noćenja“, rekao je Ljajić na konferenciji „Turizam Srbije“ u Beogradu.

  Ljajić je kazao da će se ove godine Srbija približiti cifri od 3,5 miliona turista čime će ostvariti cilj predvidjen Strategijom razvoja turizma u Srbiji do 2020. godine.

  „Devizni priliv Srbije od turizma ove godine će biti 1,35 milijardi evra“, rekao je Ljajić i podsetio da je plan da do 2020. ti prihodi premaše dve milijarde eva.

  Po njegovim rečima, veliki problem za dalji razvoj turizma je siva ekonomija jer vlasnici privatnog smeštaja ne prijavljuju goste.

  „Menjamo zakon o turizmu i dajemo ogromne povlastice gradjanima koji pružaju usluge smeštaja. Na taj način oni neće imati razloga da rade u sivoj zoni jer će plaćati simboličnu cenu da rade legalno“, rekao je ministar.

  Ljajić je kazao da pet destinacija u Srbiji Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zlatibor i Kopaonik, privlače 75 odsto gostiju i da je neophodno podići turistički potencijal drugih odredišta.

  Da bi Srbija bila privlačnija za turiste. po njegovim rečima potreban je što liberalniji vizni režim, zatim nove direktne avio-linije jer se 55 odsto turistički putovanja ostvaruje avio letovima, kao i bolja turistička ponuda i promocija.

  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da u Beograd dolazi najviše turista iz Turske, Kine i Rusije i zemalja regiona.

  „Najupečatljiviji pokazatelj dobrih rezultata u turizmu je da je prošle godine zarada grada Beograda po našoj proceni bila oko 800 miliona evra, a cilj je da ove godine bude jedna milijarda“, kazao je Radojičić.

  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je u Novom Sadu broj turista povećan za 10,2 odsto u odnosu na prošlu godinu.

  „Za razvoj turizma neophodna je politička stabilnost države i regiona. Bez mira i jasne situacije u državi niko ne dolazi, osim nekih ekstremnih avanturista. Da bi mogli da imamo još veću otvorenost i veći broj turista potrebna je i jača ekonomija koja će se odraziti na privatnu inicijativu i učiniti je konkurentnijom“, kazao je Vučević.

  Autor/izvor: SEEbiz / H

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com