• BG

  U susret Međunarodnom danu porodice: Sprečavanje izdvajanja dece iz porodica kroz jačanje kapaciteta roditelja

   

  Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, u Srbiji je u toku 2017. godine izdvojeno preko 900 dece iz njihovih bioloških porodica.

  Mnogobrojni su razlozi zbog kojih roditelji, u nekom trenutku života, nisu u mogućnosti da brinu o svojim mališanima.

  Kako ne bi došlo do razdvajanja porodica, jedna od mera prevencije jeste i njihovo osnaživanje.

  Fondacija SOS Dečija sela Srbija jedna je od retkih organizacija u našoj zemlji koja ima program jačanja porodica u riziku.

  Nekada porodice, koje su u teškoj situaciji ili krizi, ne mogu na adekvatan način da brinu o svojoj deci.

  U takvim porodicama, koje su prepoznate kao rizične, SOS Dečija sela Srbija rade sa roditeljima na jačanju njihovih kapaciteta za brigu o deci i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

  „Od 2014. godine naša organizacija pomaže i porodicama u riziku od izdvajanja dece kroz programe „Jačanje porodica“.

  Programi se realizuju u saradnji sa Centrima za socijalni rad, centrima za porodični smeštaj i usvojenje, lokalnim organizacijama i institucijama.

  Porodicama u riziku, na koje nas upućuju lokalni partneri, pružamo edukativnu, savetodavnu, psiho-socijalnu i materijalnu podršku, i to na tri lokacije – u Beogradu, Nišu i Obrenovcu.

  Ono što čini osnovu našeg rada je individualni pristup, stalni terenski rad sa porodicama, kućne posete i rad sa socijalnom mrežom koja treba da pomogne porodici i fokus na snage porodice a ne na probleme, uz akativno učešće svih njenih članova.

  Od početka ovog programa do danas, osnažili smo više od 600 porodica, od kojih je 65% samoodrživo po izlasku iz programa.

  Napredak osnaženih porodica nastavljamo periodično da pratimo i nakon formalnog završetka rada sa njima,“ izjavila je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija.

  U želji da podignu svest javnosti o značaju odrastanja deteta u sigurnom porodičnom okruženju ispunjenom ljubavlju, SOS Dečija sela Srbija su i ove godine obeležila Međunarodni dan porodice.

  Različite aktivnosti za decu i roditelje bile su organizovane na nekoliko lokacija na kojima ova organizacija sprovodi svoje programe:

  • na gradskom trgu u Obrenovcu, u periodu od 11 do 13 časova, prolaznici su bili u prilici da zajedno sa animatorima učestvuju u zanimljivim igrama;
  • u Nišu su organizovane kreativno-rekreativne radionice, u saradnji sa predškolskom ustanovom „Palčić“, u kojima su roditelji učili decu igrama iz svog detinjstva (školice, preskakanje lastiša, društvene igre i dr);
  • u SOS Dečijem selu u Kraljevu, organizovano je druženje SOS porodica sa hraniteljskim porodicama iz ovog grada uz zabavno-sportske aktivnosti;
  • za decu koja borave u 8 izbegličkih kampova organizovane su kreativne radionice.

  SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečija sela koja postoji skoro 70 godina i pomaže oko 1.200.000 ljudi u 135 zemalja.

  U Srbiji, organizacija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com