Gradovi

U toku razgovori o papinoj poseti Grčkoj

VATIKAN – Vatikan je saopštio da su u toku razgovori o mogućoj poseti pape Franje Grčkoj, ali da još nije doneta odluka niti napravljen plan posete, dok izvori Grčke pravoslavne crkve navode da bi do posete moglo doći 14. i 15. aprila.

„Ne negiram da smo u kontaktu zbog mogućeg puta,“ rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi agenciji AP.

Grčki crkveni vebsajt Dogma objavio je danas da papa Franja planira da iduće nedelje poseti izbeglice na Lezbosu zajedno sa ekumenskim patrijarhom Vatrolomejem i nadbiskupom atinskim Jeronimusom.

U međuvremenu, u okviru plana EU da obuzda priliv izbeglica juče je sa grčkih ostrva u Tursku prevezeno više od 200 ljudi.

Neimenovani zvaničnik Grčke pravoslavne crkve rekao je Rojtersu da bi do posete moglo da dođe 14. i 15. aprila.

Grčka pravoslavna crkva danas je saopštila da je prihvatila sugestiju pape da poseti Grčku kako bi obišao izbeglice, navevši da Sveti sinod želi da papa poseti ostrvo Lezbos gde je tokom protekle godine stiglo više stotina hiljada izbeglica.

Zvaničnik Grčke crkve rekao je da je papa posetom želeo da privuče pažnju na konflikt u Mediteranu, koji ima negativan uticaj na hrišćansku zajednicu ali i da podvuče humanitarni problem izazvan izbegličkom krizom.

Poseta pape trajala bi nekoliko sati i bila bi isključivo humanitarne i simbolične prirode, navodi se u saopštenju Grčke pravoslavne crkve.

Foto AP/ Alešandra Tarantino

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh