Gradovi

U Topoli montirana prva automatizovana protivgradna stanica

Velimir Ilić: Još 20, 30 sistema do početka sezone

TOPOLA – Prva automatizovana protivgradna stanica u Evropi, koja će od grada štititi oko 5.000 hektara na kojima se nalaze uglavnom voćnjaci, montirana je danas na teritoriji opštine Topola.

Protivgradna stanica montirana je u okviru projekta osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji, koji sprovodi kabinet ministra Velimira Ilića zaduženog za vanredne situacije, a zahvaljujući donaciji kompanije „Đenerali osiguranje Srbija“, vrednoj 2,4 miliona dinara.

Stanica je telekomunikacionom opremom povezana sa Radarskim centrom „Bukulja“ gde se nalazi komandni centar za upravljanje.

Takav vid upravljanja protivgradnom stanicom obezbeduje pravovremeno i mnogo preciznije dejstvo u odnosu na ono koje je trenutno zastupljeno u Srbiji – angažovanje protivgradnih strelaca koji na licu mesta nišane i ispaljuju protivgradne rakete, navode u resornom ministarstvu.

Ministar bez portfelja Velimir Ilić rekao je da će posle tog pilot projekta do početka sezone na teritoriji Srbije biti montirano još dvadeset ili trideset sličnih sistema.

„Kad naiđe gradonosni oblak sa Bukulje, sa radarskog centra se locira oblak, daju se koordinate i nalog stanici koja dejstvuje daljinski i pogodak je sto odsto u oblak“, rekao je Ilić na otvaranju stanice.

Direktor RHMZ Jugoslav Nikolić rekao je da ne postoji apsolutna zaštita od grada, ali da smanjenje štete od grada opravdava ekonomsko ulaganje.

„Sve je pitanje ulaganja i dobiti, ako se u dovoljnoj meri smanje te štete i to opravdava ekonomsko ulaganje, onda smo postigli svoj cilj“, rekao je Nikolić.

Direktor Đenerali osiguranja Srbija Dragan Filiović rekao je da je ta kompanija prepoznala značaj modernizacije sistema protivgradne zaštite i da se nada da će poljoprivrednici osiguranje prepoznati kao ulaganje u budućnost, a ne trošak.

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović rekao je da je taj kraj pretrpeo velike štete od grada u 2013. godini.

„Tad smo imali štete od više od 10 miliona evra i ovo je prilika da u budućnosti takve neželjene situacije izbegnemo“, rekao je Jovanović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh