• Gradovi

  U Ukrajini sutra drugi krug predsedničkih izbora

  U prvom krugu izbora 31. marta, u kojem je učestvovalo 39 kandidata, Zelenski je osvojio 30 odsto glasova, a Porošenko 16 odsto.

  Ankete sprovedene izmedju dva kruga pokazuju da je razlika u medjuvremenu povećana i da Zelenski ima ubedljivu prednost, navodi Asošiejted pres.

  Zelenski (41) je popularnost stekao u televizijskoj situacionoj komediji „Sluga naroda“, glumeći ukrajinskog predsednika koji se bori protiv korupcije. Kao i lik koji tumači, Zelenski je usmerio svoju kampanju na borbu protiv korupcije.

  On je okrivio Porošenka za ekonomske teškoće u zemlji i za sveprisutnu korupciju. Rekao je da je glasao za Porošenka pre pet godina, ali da je kasnije shvatio „da je napravio grešku“.

  „Da li smo tada mogli da zamislimo da će nov način života zapravo biti borba za preživljavanje? Ja nisam političar, ja sam običan čovek koji je došao da sruši taj sistem“, rekao je Zelenski, imajući u vidu oštar pad životnog standarda u zemlji od 2014. godine.

  Iako ga kritikuju da ima nejasnu platformu, Zelenski je izneo i konkretne predloge, medju kojima je ukidanje imuniteta predsedniku, članovima parlamenta i sudijama i doživotna zabrana obavljanja javne funkcije za svakog ko je osudjen za korupciju.

  Zelenski insistira da će nastaviti integraciju Ukrajine na Zapad. Podržava ulazak Ukrajine u NATO, ali tek ako to gradjani odobre na referendumu.

  Zalaže se za direktne pregovore s Rusijom u cilju rešavanja sukoba na istoku Ukrajine, gde je u borbama sa proruskim separatistima od 2014. godine poginulo 13.000 ljudi. Smatra da ukrajinsko poluostrvo Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine, mora da bude vraćeno Ukrajini i da joj bude plaćena odšteta.

  Ugled Zelenskog donekle je narušen priznanjem da ima komercijalne interese u Rusiji preko jedne holding kompanije i spekulacijama da je povezan s tajkunom Ihorom Kolomojskim, vlasnikom televizijske stanice koja emituje sitkom „Sluga naroda“.

  Zelenski nije vodio tradicionalnu političku kampanju, već je obilazio zemlju sa svojom humorističkom emisijom. U kampanji se više oslonio na društvene mreže nego na tradicionalne skupove, zbog čega ga je Porošenko nazvao „virtuelnim kandidatom“.

  Porošenko (54) je postao predsednik 2014. godine predstavljajući sebe kao „dobrog oligarha“. Većina njegovog bogatstva dolazi od proizvodjača čokolade Rošena, zbog čega je dobio nadimak „kralj čokolade“. On je obećavao da će prekinuti sve poslove kada postane predsednik, ali do danas nije napustio biznis sa čokoladom.

  Zelenskog optužuje da nema jasan program i da mu nedostaje političkog iskustva potrebnog da zadrži Ukrajinu na prozapadnom kursu i da se odupre pokušajima Rusije da vrati tu zemlju u svoju orbitu.

  Predsednik Ukrajine tvrdi da bi pobeda Zelenskog štetila bližoj ekonomskoj i političkoj saradnji Kijeva sa EU i da bi koristila Moskvi jer on ne bi bio u stanju da se odupre ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

  „Mi nikako ne mislimo da je naš protivnik agent Kremlja, ali (ruski predsednik Vladimir) Putin sanja o slabom i loše pripremljenom novajliji. Putin sanja o haosu“, izjavio je Porošenko juče.

  Porošenko sebe predstavlja kao lidera koji će se suprostaviti Rusiji, a na jednom bilbordu je prikazan kako gleda u Putina.

  Neumorno se zalagao za priznanje autokefalnosti Pravoslavne crkve Ukrajine, čemu se Moskva oštro protivila.

  Potpisao je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i omogućio Ukrajincima da putuju u Uniju bez viza.

  Na meti je kritika da je premalo uradio u borbi protiv korupcije i da nije predstavio jasnu strategiju za prekid sukoba sa proruskim separatistima na istoku zemlje.

  Njegove ekonomske reforme zadovoljile su medjunarodne kreditore, ali su dovele do toga da se milioni Ukrajinaca sada pitaju da li će imati novca da plate račune, navodi AP.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com