• Gradovi

  U više od 100 zemalja kampanja ‘Nijedno dete ne treba da odrasta samo’

   

  Više od 220 miliona dece odrasta bez adekvatnog oblika brige, saopštila je Medjunarodna organizacija SOS Dečija sela koja je danas u više od 100 zemalja širom sveta pokrenula kampanju „Nijedno dete ne treba da odrasta samo“.

  Sa ciljem da ukaže na položaj dece koja odrastaju bez roditeljskog staranja i dece u riziku, i važnost porodičnog okruženja za rast i razvoj deteta, Medjunarodna organizacija SOS Dečija sela je, povodom 20. novembra, Svetskog dana deteta, pokrenula kampanju „Nijedno dete ne treba da odrasta samo“ koja počinje danas, navedeno je u saopštenju.

  Prema podacima te organizacije, više od 220 miliona dece, odnosno svako 10 dete na svetu, odrasta bez roditeljske ili drugog adekvatnog oblika brige.

  „Odrastanje bez odgovarajuće brige ostavlja brojne posledice na emotivni, mentalni i fizički razvoj deteta. SOS Dečija sela, kao organizacija posvećena brizi o deci bez roditeljskog staranja i deci i porodicama u riziku, podsećaju da nijedno dete ne treba da odrasta samo“, piše u saopštenju.

  Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini UN, a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

  Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi medjunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

  Konvenciju su ratifikovale 193 države, a njeni osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes ;deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com