• Novosti online

  U Zagrebu se zbraja šteta, oko 200 gradjana u privremenom smeštaju

  U Zagrebu traje raščišćavanje najviše pogodjenih delova grada posle zemljotresa u nedelju, šteta se još zbraja, a mnogi gradjani potražili su privremeni smeštaj zbog gubitka doma.

  Premijer Andrej Plenković rekao je danas da je u privremenom smeštaju u studentskom domu 200 Zagrepčana, medju kojima ima i starih i dece.

  Vlada je danas otvorila račune da bi se putem državnog budžeta donirao novac za pomoć pogodjenima potresom u Zagrebu, kao i zaraženima koronavirusom, u akcijama „Zajedno za Zagreb“ i „Hrvatska protiv koronavirusa“.

  Najavljeno je da će svi članovi vlade platu za mart pokloniti za saniranje posledica zemljotresa.

  Plenković je danas ocenio i da će kriza zbog korona virusa biti gora nego finansijska 2008.godine.

  „Moramo se pripremiti za tešku bitku za privredu i očuvanje radnih mesta. Da bismo sačuvali radna mesta i ekonomiju Vlada je donela prvi set od 63 mere“, rekao je Plenković.

  Najavio je kresanje rashoda gde god je to moguće i da će se koristiti sva sredstva EU koja su na raspolaganju, a iznose 240 miliona evra.

  Zemljotres magnitude 5,3 pogodio je Zagreb u nedelju ujutro, od kada je, po podacima Seizmološkog zavoda Hrvatske, zabeleženo 70-tak slabijih potresa.

  U zemljotresu je poginula jedna 15-godišnja devojčica, a povredjeno je 27 osoba, od kojih 17 teže.

  Najviše je stradao strogi centra Zagreba i područje Markuševca, gde je i bio epicentr potresa. Oštećene su stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, automobili na koje su padali delovi fasada i krovova.

  Gradska Kancelarija za upravljanje u hitnim situacijama saopštila je da je primila više od 5.000 prijava za brzu procenu štete.

  Ministarstvo kulture saopštilo je da je oštećen niz značajnih objekata. Oštećen je i toranj zagrebačke katedrale, a u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije u Remetama srušio se deo tavanice. Teško je oštećena Bazilika Srca Isusova gde se srušio plafon, kao i još nekoliko crkava, medju kojima i Saborna crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC u centru Zagreba.

  Stradale su i zgrade Hrvatskog sabora i Pravnog fakulteta.

  Po podacima Ministarstva obrazovanja, zasad su prijavljena oštećenja zgrada 23 osnovne i dve srednje škole, 20 fakulteta i visokih škola, kao i 18 instituta.

  Direktor Gradskih groblja Zagreba, Patrik Šegota, rekao je da je uništeno oko 5.000 grobova, a 1.500 na Mirogoju. Šegota je naveo da je oštećena i crkva na Mirogoju, kao i da u mirogojskim arkadama nema gotovo nijedne neoštećene grobnice.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com