• BG

  U Zrenjaninu lista čekanja za pomoć starim licima

  Sintagma „mrtav grad“ je nekada bila kolokvijalni izraz nezadovljstva mladih Zrenjaninaca zbog pustih ulica i odsustva urbane kulture, a već neko vreme je to surovi, ali stvarni opis ovog grada.

  U dužem vremenskom periodu, koji se meri decenijama, demografska kretanja u Zrenjaninu su negativna: broj stanovnika se konstantno smanjuje, a struktura populacije je sve nepovoljnija, gradom dominiraju stari.

  Zrenjanin je 1953. godine imao 102.844 stanovnika (Novi Sad je tada imao 120.686, a Pančevo 76.283)

  Zrenjanin je 2011. godine imao 123.362 stanovnika, odnosno za 16.000 manje nego 1981. godine (dok je Novi Sad povećao populaciju na 341.625, a Pančevo na 123.414).

  Od 1981. godine do danas, Zrenjanin gubi više od 10% stanovnika po deceniji, što je neslavni rekord među gradovima u Srbiji.

  „Gerontološki centar i sedam licenciranih domova za smeštaj starih ljudi nisu ni približno dovoljni za potrebe koje postoje u gradu.

  Zbog nedovoljnog broja radnika, Gerontološki centar nije u mogućnosti da u saradnji sa Centrom za socijalni rad obezbedi pomoć u kući za stare osobe, pa je formirana lista čekanja.

  Poseban problem predstavlja to što usluga gerontodomaćice nije predviđena za sela, iako u njima sve više postoji potreba za ovom uslugom“, navodi se u ovogodišnjem izveštaju zrenjaninskog Centra za socijalni rad.

  Krajnje je vreme da i zrenjaninska gradska vlast shvati da ne upravlja ni Diznilendom ni Silicijumskom dolinom i da budžetska sredstva koja velikodušno poklanja bogatim „stranim investitorima“ i daje zabavljačima za razne kič manifestacije, preusmeri na prioritetno zbrinjavanje svojih ostarelih i bolesnih sugrađana.

  Građanski preokret

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com