• Novosti online

  Ubijen bivši predsednik Jemena

   

   

  Jemenski pobunjenici iz pokreta Huti potvrdili su danas da je bivši predsednik te države Ali Abdulah Saleh ubijen nedaleko od glavnog grada Sane.

  Lider šiitskog pokreta Huti Abdul Malek al Huti izjavio je da su njegove snage ubile Saleha zbog „izdaje“ i opisao to ubistvo kao „istorijski poraz snaga koalicije“, navodi Asošiejted pres.

  Al Huti je mislio na koaliciju arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom koja podržava jemensku vladu u borbi protiv pobunjenika.

  On je u podužem govoru na televiziji Al Masira, bliskoj pokretu Huti, rekao da je znao za Salehov kontakt s tom koalicijom i za njegova nastojanja da se okrene protiv hutijevaca. Dodao je da je zbog toga poslao nekoliko upozorenja Salehu.

  „Obavestili smo lidera izdajničkih i kriminalnih paravojski da se povuče, da bude mudar, da spreči svoje borce da i dalje čine zločine“. Danas je dan pada izdajničke zavere. To je mračan dan za koalicione snage“, rekao je Al Huti.

  On je naveo da pokret Huti ne gleda neprijateljski na Salehovu partiju, Opšti narodni kongres, koja je vladala Jemenom u vreme bivšeg predsednika, a sada je podeljena.

  Lider stranke Opšti narodni kongres Faska al-Sajed (Fazka al-Sayyed) potvrdio je danas za Frans pres da su Huti ubili Saleha i naveo da je on „pao kao mučenik braneći Republiku“.

  Neimenovani vojni zvaničnik rekao je za Frans pres da su Hutijevci, oko 40 kilometara južno od Sane, napali i blokirali četiri automobila u kojima su bili Saleh i drugi funkcioneri Opšteg narodnog kongresa, i da su ubili bivšeg predsednika Jemena i još dva visoka funkcionera te stranke.

  Pokret Huti i Saleh su bili saveznici protiv medjunarodno priznatog predsednika Jemena Mansura Hadija, ali se taj savez nedavno raspao i oni su se sukobili.

  Predsednik Hadi danas je naredio vojsci da uz podršku Saudijske Arabije ponovo zauzme Sanu, koju kontrolišu Huti. Operacija preuzimanja glavnog grada nazvana je „Arapska Sana“.

  Saleh je 33 godine bio na čelu države do februara 2012. godine, kada je zbačen tokom „Arapskog proleća“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com