• Gradovi

  Učesnici glavnog programa Nišville jazz festivala: Od Zappe i tanga  za big bend, do rocka za simfonijski orkestar

  Osim već najavljenih headlinera (Vasil Hadžimanov  Band & Bisera Veletanlić, Patti Austin, Csaba Tot Bagi Balkan Union ft. Mike Stern, Al Foster Quintet, Nick West, Alpha Blondy, Del Arno Band, Tom Harrel, Darko Rundek, Rambo Amadeus, Candy Dulfer….) u glavnom programu Nišvila 2017, nastupiće još dosta kvalitetnih i veoma zanimljivih sastava.

  Program Nišvilla otvoriće u četvratak 10. avgusta Nišville Tango Big Band, sastavljen specijalno za ovu priliku od niških muzičara i četvorice muzičara i eminentnih profesora  iz Argentine, a na programu su aranžmani za big bend (čiji su autori gosti iz Argentine) poznatih tango kompozicija.

  Iste večeri program zatvara orkestar Rock Symphony iz Bitolja koji će uz pomoć Akademskog hora SKC-a u Nišu izvesti program rock i jazz standarda.

  U petak će nastupiti verovatno najveća bugarska jazz pevačica – Kamelija Todorova koja će nastupiti uz pratnju trija klaviriste Živka Petrova.

  Kamelija je osim fantastične muzičke karijere, ostvarila i pregršt zapaženih uloga na filmu, kako u Bugarskoj tako i u inostranstvu, pa je nimalo slučajno zovu “Balkanska Doris Dej”. Istog dana nastupiće i Kvartet Maksa Kočetova, fantastičnog saksofoniste poreklom iz Ukrajine koji već godina živi i radi u Srbiji.

  U subotu, 12. avgusta nastupiće i nemački kvartet Die Verwandlung koji predvodi velika nada evropske scene trubač Frederik Koster (čiji je nastup je pomogao Goethe institut u Srbiji), a uz podršku Francuskog instituta i Ambasade Australije – sastavi Festen (Francuska) i Visions of a Nomads (Australija).

  Program koji je već u najavama izazvao veliko interesovanje džez sladokusaca ali i poštovaoca imena i dela legendarnog Frenka Zape – dolazi iz Slovenije.

  Big Bend Gverillaz  koji predvodi violinista Peter Ugrin (sin poznatog trubača i violiniste sastava September) izvešće program Zapinih kompozicija u aranžmanima za veliki džez orkestar.

  Poslednje veče, u nedelju 12. avgusta otvoriće sve popularniji beogradski bend E-play, a iz Gruzije dolazi  Tbilisi Big Band sa programom džez i bluz standarada, ali i tradicionalnih gruzijskih pesama u džez aranžmanima.

  Uz podršku Ministarstva i Saveta za kulturu Litvanije (i u saradnji Nišvilla i Kaunas jazz festivala) nastupiće i sastav studenata džez akademije u Kaunasu Silent blast koje predvodi njihov profesor i legenda litvanskog džeza, saksofonista Vytautas Labutis.

  Program će po tradiciji zatvoriti jedan sastava iz Niša.

  To je ovoga puta grupa Veri Naiss sa kojom će kao specijalni gost nastipiti, takođe niški pevač – Ivan Kurtić kojeg, ako je reč o fuziji romske muzike i džeza – mnogi vide kao jedinog pravog naslednika Šabana Bajramovića.

  Kada je reč o podršci stranih ambasada, kao i prethodnih godina, Nišville je i ove godine imao najveću pomoć od strane Ambasade USA koja je finansijski pomogla nastupe headliner-a sa one strane okeana.

  I ove godine, program na Youth bini podržava Delegacija Evropske Unije u Srbiji.

  Nišvil: Hodočašće ljubitelja umetnosti i brana neukusu

  U Beogradskom kulturnom centru u galeriji “Artget” održana je pres konferencija povodom 34. Internacionalnog jazz festivala Nišvil koji se ove godine održava od 10. do 13. avgusta. Na konferenciji se velikom broju novinara obratila Bisera Veletanlić, dobitnica Nagrade za životno delo, Ivan Barčić, muzičar i Ivan Blagojević, direktor festivala.

  Dobitnica ovogodišnje Nagrade za životno delo „Nišvila“ pevačica Bisera Veletanlić kaže da je iznenađena i da nije mogla da veruje kada su joj javili pre dva meseca.

              “Veoma se radujem i veoma sam iznenađenja. Prvo sam ustvari iznenađena da su se uopšte setili mene. Mene uglavnom nema kad treba da se nešto hvali. Na to sam navikla i od toga više ne bežim. Bilo bi mi smešno da se desi drugačije.

  Nešto tu ne bi štimalo. U svakom slučaju jedva čekam da se susretnem sa niškom publikom. Imala sam tu čast i zadovoljstvo da budem dva, tri puta ispred njih i Nišlije su me uvek izuzetno razumele. Ja to tako objašnjavam. To je suština. Razumeli su to, šta, kako i zašto ja radim”, kaže Bisera Veletanlić.

  Direktor festivala Ivan Blagojević je istakao da Nišvil jazz festival ide preko svojih granica u misiji da, kao i do sada, bude hodočašće za sve ljubitelje umetnosti i brana neukusu.

              „Ove godine smo malo i preterali, imaćemo 130 koncerata na 12 bina, 700 muzičara, 16 pozorišnih predstava, 100 filmova, 20 akademskih slikara i vajara, 20 strip crtača, sijaset promocija, izložbi.

  I dalje smo na barikadama zaštite nacionalnog bića, svi mi koji se bavimo kulturom i to je poslednja linija odbrane. Mogu da kažem da imamo dobru saradnju sa Gradom i sa Ministarstvom turizma.

  I dalje nedovoljno sa Ministarstvom kulture i na žalost potpuno smo izopšteni sa konkursa Ministarstva omladine i sporta, tako da će naših 300 volontera biti uskraćeno za neke stvari”, kaže Blagojević.

  Blagojević dodaje i da Nišvil Nišu višestruko vraća ono što se u njega ulaže. To se najviše ogleda, kaže on, u popunjenosti svih smeštajnih kapaciteta u gradu i rasprodatim letovima.

  LJ.P.

   

   

   

   

   

   

   

  LJ.P.

   

   

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com