• Novosti online

  Учесници синдикалног протеста изнели захтеве за побољшање услова рада

  Учесници првомајског синдикалног протеста кренули су из центра града до споменика Димитрију Туцовићу на Тргу Славија, носећи велики транспарент „За веће плате, за опстанак и останак”.

  Протестна шетња почела је пошто је на скупу испред зграде Дома синдиката, где су се учесници окупили у подне, затражено да држава поштује права радника.

  Председник Удружених гранских синдиката Независност Зоран Стојиљковић рекао је да синдикалци треба да ороче своје захтеве и да се мора донети нови Закон о раду.

  „Немам више живаца да седим на социјалном економском савету без резултата”, рекао је Стојиљковић и оценио да садашњи систем више ради за „тајкуне, а мање за грађане”.

  (Фото Бета /Милош Мишков)

  Он је рекао да синдикалце интересују и минихидроцентрале, као и то што неко својим „дечачким сновима о гондолама и јарболима нарушава град и изглед града”.

  „Докле ће да нам гужвају карактер и да нас понижавају”, рекао је он говорећи о условима рада.

  Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да су синдикалци данас у прилици да се опет боре „за три осмице”, односно за осмочасовно радно време и исто толико одмора и културног образовања.

  „Раднику у Србији перфидно се продужава радни дан, а смањују права. Минимална зарада није довољна за опстанак”, напоменуо је Орбовић.

  Председница Секције младих Савеза самосталних синдиката Србије Ружица Грабовац позвала је грађане да се придруже у захтевима, јер како је рекла „ако оду млади колико ће људи остати да ради”.

  „Борићемо се за оно сто нам припада по уставу и закону”, нагласила је Грабовац.

  Повереник синдиката Независност Радио телевизије Војводине (РТВ) Дарко Шпер рекао је да у медијима „никада није била гора” ситуација и да новинари траже само „достојанствене услове за рад”. ;

  „Можемо се изборити само ако се синдикално организујемо. Узмимо ствари у своје руке”, рекао је Шпер.

  Колони се прикључила и група Савеза комунистичке омладине Југославије која носи транспарент „Марксизам – Лењинизам – Рушимо капитализам”.

  Протест код Дома Синдиката на Тргу Николе Пашића почео је у подне уз звуке радничке песме Интернационале, а учесници носе бројне синдикалне заставе и пароле.

  Окупљенима је подељен летак са поруком влади да престане са промовисањем Срби као земље јефтине радне снаге, а тражи се и да свако ново радно место буде уговорено, безбедно и плаћено.

  Протест организују Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати Независност, преноси Бета.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com