• Gradovi

  Удар на Ердогана из привредног срца Турске

  После пребројавања спорних гласова локална комисија је коначно преломила: на изборима који су одржани 31. марта у Истанбулу је победио кандидат опозиције Екрем Имамоглу, који се и формално устоличио као нови градоначелник. У странци председника државе Реџепа Тајипа Ердогана, која влада на националном нивоу, не мире се с поразом и кажу да ће „ићи до краја” и тражити понављање гласања.

  „Свесни смо велике одговорности која нас очекује и од првог дана ћемо бити у служби народа који живи у Истанбулу”, кратко је изјавио Имамоглу после преузимања функције.

  То ће за њега, без сумње, бити велики изазов, иако је досад у два мандата био председник локалне општине Бејликдузу. Он је очевидно свестан тога пошто је Истанбул град-држава у којем живи више од петнаест милиона људи и највећи финансијски, трговачки и привредни центар у том делу света.

  После поновљеног пребројавања гласова, које је трајало двадесет дана, кандидат опозиционе Националне алијансе (Републиканска народна партија и Добра партија) освојио је 4.169.000 гласова, односно 13.700 више него његов ривал Бинали Јилдирим, иза кога је стао председник Ердоган, односно коалиција владајуће Партије правде и развоја (АКП) и Партија националистичког покрета (МХП) Девлета Бахчелија.

  Екрем Имамоглу угледао је свет 1970. године у Трабзону, провинцији на црноморској обали. Отац је троје деце. Дипломирао је економију на истанбулском универзитету. Члан је социјалдемократске Републиканске народне партије од 2008, када је политичку каријеру започео као председник омладинске организације. Био је кандидат за градоначелника Истанбула на ванредним изборима пре две године, али је тада изгубио од Месуда Ујсала, кога је предложио Ердоган. У кампањи је привукао пажњу одмереним ставовима и приметним поштовањем противника, што у Турској често није случај.

  Поједини медији већ оцењују да би победа у Истанбулу могла да буде катапулт за Имамоглуа да 2023. године изазове Ердогана и постане председник Турске иако је о томе прерано говорити. И садашњи шеф државе је политички успон и оспоравану, али свакако вансеријску каријеру започео 1994. године, када је изабран за градоначелника Истанбула.

  Нови градоначелник је на питање новинара да ли му ова функција отвара врата ка председничкој палати у Анкари суздржано одговорио, не откривајући планове: „Све има свој крај: партије, владе, уосталом, као и живот.” На конкретно питање да ли ће једног дана бити шеф државе, он је кратко одговорио: „То сам бог зна.”

  Та суздржаност новог градоначелника није случајна. У владајућој АКП се још нису помирили са поразом, поготово зато што су изгубили и Анкару, Измир и још неколико великих градова. Они су поднели захтев да се гласање понови пошто је откривена „организована крађа гласова” у Истанбулу у корист Имамоглуа.

  „Користићемо сва правна средства да се гласање поништи”, каже Бинали Јилдирим.

  Сада је на потезу Врховни изборни савет. У опозицији се надају да се та установа неће усудити да се игра вољом грађана. Избори су завршени, време је да се суочимо са проблемима Турске, која има осам милиона незапослених и стопу инфлације која је прошлог месеца премашила 20 процената, упозоравају у Републиканској народној партији.

  Формално говорећи, Ердоган је победник недавних локалних избора пошто је његова странка у коалицији са Партијом националистичког покрета освојила укупно 51 одсто гласова, углавном у унутрашњости Анадолије. Али, неочекивани пораз у престоници Анкари, а поготово у Истанбулу, очевидно му је тешко пао и последњих дана се ретко оглашава, што је за њега неуобичајено пошто се обично увек ставља у центар пажње. Политички противници га заједљиво подсећају на једну изјаву пре избора: „Ко победи у Истанбулу, тај влада Турском.”

  Срећна околност за владајућу партију је то што у следеће четири године неће бити гласања пошто су средином 2018. изабрани и шеф државе и посланици парламента, који имају петогодишњи мандат. Сада остаје да се види да ли ће Ердоган извући прави наук из овог пораза, то јест да ли ће подмладити руководство странке које се очевидно уљуљкало на власти коју држи у својим рукама од 2002. године. Грађани желе посао, ниже цене, бољи животни стандард. Локални медији откривају да ускоро предстоје велике кадровске промене у владајућој АКП, независно од тога да ли ће се локални избори у Истанбулу поновити или не.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com