• Gradovi

  Udovičić: Kosovo na OI pokazuje da politika postoji u sportu

  BEOGRAD – Ministar sporta Vanja Udovičić izjavio je danas da je preporuka vlade i svih saveza našim sportistima na OI da napuste pobedničko postolje, ako se na njemu nađu zajedno sa nekim sportistom sa Kosova, ali da je odluka na samim takmičarima.

  On je rekao da kao ministar i sportista, ne podržava odluku kojom je Kosovu omogućeno učešće na OI u Riju, navodeći da ni sam ne zna kako bi postupio u toj situaciji.

  „Šta ako se naš sportista nađe na postolju, ako napusti postolje, biće zašto je napustio postolje, što je vlada svim sportiskim organizacijama i savezima dala kao preporuku i to je jedinstven stav. Ako ostane da li to znači da on priznaje nezavisnost takozvane države Kosovo. Toliko je kompleksno pitanje. To je samo preporuka, ostavljamo sportisti da odluči. Iskreno ja ne znam“, rekao je Udovičić na TV Pink.

  On kaže da kao sportista, ni sam ne zna da li bi ugrozio nešto što je radio četiri godine, ali i da ne možemo da priznamo Kosovo kroz sportske rezulatate.

  „Ne možemo da slušamo himnu i gledamo zastavu. Mi smo kao odgovorna vlada dali preporuku kako naš sportista treba da se ponaša u toj situaciji, ali smo rekli – ajmo prvo da se sportista takmiči, jer ne želimo da ugrozimo našeg sportistu na putu ka medalji“, rekao je Udovičić.

  On je dodao da je Kosovo realnost na OI, od čega ne možemo da pobegnemo, ali da je takvom odlukom razočaran, jer ona pokazuje da politika ipak postoji u sportu.

  Komentarišući rezultate naših sportista prvog dana OI, ministar je rekao da oni i ohrabruju, pogotovo što su kolektivni sportovi ušlu dobro, bez obzira na remi vatrepolo reprezentacija, koja je sa Mađarskom odigrala 13:13.

  „Mislim da ne treba da gledamo situaciju kao da naši sportisti neće napraviti rezultat. Tek je prvi dan i ne možemo od prvog dana govoriti da li je nešto dobro ili loše, uvek neko podbaci, ali neko i iznenadi. Stvara se atmosfera koja opterećuje sportiste, hajde da budemo jedinstveni u želji da napravimo odlučan rezulatat koji svi želimo“, rekao je Udovičić i ukazuje da je prvi dan uvek najteži, jer nosi najveći pritisak.

  Udovičić smatra i da je pošteno što je našim veslačima, kojima se tokom kvalifikacione trke prevrnuo čamac, dozvoljeno da uđu u repasaž.

  Kada je reč o nagradama, ministar sporta je podsetio da je odlučeno da se promeni novčani fond i povećaju nagrade za 10.000 evra, pa će za osvojeno zlato u pojedinačnim sportovima sportista dobiti 45.000 evra, dok je nagrada za zlatnu medalju u kolektivnim sportovima 40.000 evra po sportisti.

  „Time šaljemo snažnu poruku da smo tu, uz njih, kroz ceo trenažni proces, da ih ne pratimo samo poslednjih 15 dana“, rekao je Udovičić.

  FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com