Gradovi

Udovički: Ministarstvo štiti zakonitost rada skupštine

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da njeno ministarstvo utvrđuje i štiti zakonitost rada skupštine, što se, u slučaju Bele Crkve, čini kao ključno pitanje.

Ona je u odgovorui na dopis koji joj je uputio Stanko Petrović, koji je razrešen funkcije predsednika Opštine Bela Crkva na prekjučerašnjoj spornoj sednici Skupštine opštine, navela da je za postupak izbora ili razrešenje funkcionera u organima jedinica lokalne samouprave nadležan Upravni sud.

Udovički navodi da Ministarstvo sagledava stvarno stanje uvidom u sve akte i dokumentaciju vezane za zakazivanje i održavanje sednice skupštine, koje Ministarstvo očekuje da dobije od nadležnih iz Skupštine opštine Bela Crkva.

„Pitanje nasilja, ili kršenja javnog reda i mira, ili npr. krivotvorenja dokumenata vezanih za postupanje organa, u nadležnosti je organa unutrašnjih poslova“, rekla je Udovički, saopšteno je iz Ministarstva.

Udovički je, najpre, osudila svako nasilje i vandalizam koji, pored toga što su nemoralni, ne donose nikakva rešenja, stoji u saopštenju.

Naglasivši da je u zajedničkom interesu svih zainteresovanih strana da se stvore uslovi za nastavak rada skupštine u skladu sa zakonom, ona je naglasila i da se zaštita zakona u ovakvim situacijama tiče više organa.

Potpredsednica vlade je pozvala sve učesnike tih nemilih događaja da sukobi ostanu u prošlosti i da se uzdrže od bilo kakvih daljih provokacija i nasilnih koraka, a institucije sistema da utvrde činjenice i tako zaštite zakonitost i demokratsku slobodu odlučivanja.

„U lokalnoj zajednici, kakva je Bela Crkva, potrebno je uspostaviti narušenu stabilnost i što pre se posvetiti javnim poslovima u interesu svih građana“, izjavila je Udovički.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh