• Gradovi

  Udovički: Moguć zajam Svetske banke za reformu javne uprave

  BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave Kori Udovički najavila je na današnjoj sednici Saveta za reformu javne uprave mogućnost da Srbija dobije zajm Svetske banke u iznosu od 75 miliona dolara.

  Udovički je, kako je saopšteno, rekla da bi zajam bio sproveden u tranšama, a na osnovu ostvarenih rezultata iz reforme javne uprave.

  O ovom zajmu, rekla je Udovički, odlučivaće se u toku januara 2016.

  Naglasila je da je dosta učinjeno i posebno istakla da je „još jedan istorijski uspeh ove vlade nelinearan pristup racionalizaciji“.

  Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verhejen je izrazio jasan stav ove institucije da se i ovim potezom pruža podrška Vladi Srbije u važnom reformskom procesu.

  Inače, na sednici Saveta su predstavljeni preliminarni rezultati funkcionalne analize Svetske banke, koja je izvršena u 96 institucija na centralnom nivou.

  „Analiza je pokazala da je u Srbiji odnos rukovodioca prema zaposlenima 1:3, dok je po primerima najbolje prakse taj odnos 1:8“, rekao je Srđan Svirčev, specijalista za javni sektor u Svetskoj banci.

  On je takođe napomenuo da je odnos stručnog i pomoćnog osoblja uglavnom 80:20, dok je kod nas taj odnos 70:30.

  Na sednici Saveta usaglašen je stav da upravo ovakve analize umnogome mogu pomoći u pronalaženju novih ušteda, ali i što je još važnije u stvaranju prostora za nove investicije, kao i zapošljavanje preko potrebnog stručnog kadra, posebno u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

  Na sednici Saveta učestvovali su ministar finansija Dušan Vujović, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i predstavnici resornih ministarstava i drugih državnih organa – članova Saveta.

  Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com