Gradovi

Udovički: Plate u javnim preduzećima biće transparentne

BEOGRAD – Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru predviđa da će plate oko 500.000 zaposlenih biti javne, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samoprave Kori Udovički i naglasila da njime nisu obuhvaćena javna preduzeća.

Udovički kaže da nije bila svesna da je neko u prethodnoj vladi, konkretno bivši ministar Lazar Krstić najavljivao da će se te plate uključiti u ovaj zakon.

“Nije problem da svako ministarstvo kaže javnim preduzećima da li ste uredili plate na takvom mestu, tako i tako, ali je suština da se nigde u modernom svetu privredna društva ne uređuju ovakvim zakonom”, istakla je Udovički.

Podvukla je da se zakon odnosi na državne organe, službe, ustanove, agencije, a da se ne odnosi na plate Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i sudije.

Prema njenim rečima, u Nacrtu su postavljeni jasni koraci, kako će se zakon uređivati dalje i što je najvažnije, pripremiće se svi instrumenti da se demistifikuju plate, jer u ovom procesu gde se svako snašao kako može, na kraju se ne zna ko koliko prima i na osnovu čega.

“Svaka grupa vrši pritisak, tako što vidi da je kod nekog drugog više nego kod njih, a ne vidi što je kod njih samih više nego kod drugih”, rekla je Udovički na sastanku Ekonomskog Kokusa u parlamentu.

U procesu sagledavanja kataloga radnih mesta i zvanja, kao i uređivanju registra došlo se do zaključka da zarade nisu toliko neujednačene koliko se priča, navela je ona.

“Svako se izborio za nešto malo logičnije nego što izgleda u odnosu na ono na šta se žale”, rekla je Udovički.

Naglasila je da sistem neće dalje moći da se uređuje bez transparentnosti, bez da se pošteno kaže šta dobijaju jedni, a šta drugi, kao i bez principa kako će se urediti svaki deo javne uprave.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh