Gradovi

Udovički: Postoji politička volja za reformu javne uprave

BEOGRAD – Najambiciozniji zadatak koji predstoji Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, pored nastavka procesa racionalizacije, jeste reorganizacija centralne uprave i u izvesnoj meri sistema zdravstva, prosvete i socijalne zaštite, za šta postoji čvrsta politička volja, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je na skupu EU-Srbija, trećem sastanku posebne grupe za reformu javne uprave, podsetila da je to zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, pored smanjenja 14.500 zaposlenih u javnoj upravi u naredna dva do tri meseca.

Udovički je dodala da su brojevi o smanjenju zaposlenih u javnoj upravi sigurno preambicioni i da se ne bi usudila da govori o novim ciljevima, ali da se, i pored toga, u budućnosti svakako ide na dodatno smanjenje zaposlenih u javnoj upravi, što će morati da se uradi kroz istinsko promišljanje.

„Svako očekuje da zaposli još nekoga za ono novo što treba da uradi, a ne da mora da reorganizuje postojeće resurse. Ipak, postoji svest da se do promena mora doći, neće biti lako, ali volja je tu i radi se“, naglasila je ministarka.

Govoreći o do sada urađenom, Udovički je navela da je usvojen Zakon o opštem upravnom postupku, da je plan da se tokom tehničkog mandata vlade skrene pažnja javnosti na velike promene koje taj zakon donosi, među kojima je i da se kroz 90 dana mora prekinuti sa praksom traženja još jednog papira kod građana, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

To je signal da se vremena menjaju, poručila je ministarka.

Ona je ukazala da se sa decentralizacijom ne kasni, a da je MDULS najviše posla imao u reformi državno-službeničkog sistema, da je usvojen i Zakon o sistemu plata, a da posle njega sledi još nekoliko zakona do kraja godine.

„Pokrenuli smo se, koristimo pomoć partnera iz regiona koji su taj put već prošli i molimo za strpljenje što stvari možda ne idu onom brzinom kojom želimo“, zaključila je Udovički.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je Srbija u toku vrlo važnog reformskog procesa u poslednje dve godine i EU čini sve što može da ga pomogne. Benedikt je dodao da je pridruživanje EU zaseban reformski proces i istakao da je reforma javne uprave, uz vladavinu prava i fiskalnu konsolidaciju, jedan od osnovnih preduslova u procesu evrointegracija.

„Želim da zahvalim ministarki Udovički na čvrstoj ličnoj posvećenosti reformskim procesima u Srbiji“, poručio je Benedikt i konstatovao da je na polju reforme javne uprave učinjen veliki pomak u poslednjih godinu dana.

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević rekla je da deo reforme državne uprave ili onoga što mora da se uradi na centralnom i lokalnom nivou dolazi kao rezultat pregovaračkog procesa i usklađivanja sa standardima EU.

„Naša iskustva obogaćujemo iskustvima država članica, posebno onih u regionu. Probaćemo da neke od grešaka, pogrešnih puteva i prevelikog broja institucija rešimo koristeći njihova iskustva“, rekla je Miščević.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh