Gradovi

Udovički pozvala sindikate da prvo pročitaju Nacrt zakona

Udovički pozvala sindikate da prvo pročitaju Nacrt zakona

BEOGRAD – Potpredsednica vlade Kori Udovički pozvala je sindikalce da prvo pročitaju Nacrt zakona o platama, pa tek onda da protestuju.

Udovički je kazala da ne razume zašto sindikati protestuju protiv pojedinih rešenja u tom nacrtu s obzirom na to da im je on dostavljen tek juče ujutru, a oni potvrdili da ga nisu ni videli.

„Zato ostavljam javnosti na nagađanje, da li je u pitanju nedostatak komunikacije ili želja da se pošalje neka poruka, bez obzira što je dogovor već postignut“, rekla je Tanjugu Udovički koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Udovički je podsetila da je zakazan novi sastanak sa sindikatima, te da će se sindikati javnog sektora, članovi Socijalno-ekonomskog saveta i resorni ministri u subotu sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kako bi razgovarali o predloženim rešenjima.

Na današnjoj konferenciji za novinare koju su organizovali centrala reprezentativnih sindikata S S S S i granski sindikat Nezavisnost najavljeno je da će oni odustati od planiranih sindikalnih protesta svi njihovi zahtevi budu ispoštovani, a kao upozorenje za sutra su najavili štrajk od 11 do 12 sati.

Nezadovoljni su, kako kažu, načinom na koji se donosi taj zakon i predloženim rešenjima i tvrde da nisu uvaženi svi njihovi zahtevi.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Dragan Savić rekao je novinarima da će štrajk upozorenja sutra održati sindikati javnog sektora, a da će im se priključiti i drugi sindikati koji nisu članovi Nezavisnosti i Saveza samostalnih sindikata.

„Dobili smo sinoć tekst nacrta zakona koji je identičan tekstu o kome je SES već raspravljao i na koji je ministar finansija rekao NE. Na sve to nemamo garancije da će zahtevi sindikata biti usvojeni i da će se zaista postupiti kako je napisano“, rekao je Savić.

Ukoliko bi ovakav tekst zakona bio usvojen, zaposleni u javnom sektoru bili bi diskriminisani i dodatno bi im se pogoršao materijalni i radno- pravni položaj, ističu predstavnici sindikata.

Savić je dodao da su sindikati uputili pismo premijeru i tražili sastanak kako bi se našlo rešenje prihvatljivo svim stranama, te da je sastanak zakazan za subotu u 11.30.

Objašnjavajući šta se navodi u Nacrtu zakona i zbog čega su sindikati nezadovoljni, Savić je rekao da su rešenja koja regulišu minuli rad i naknade sada odgovaraju sindikatima, ali nisu zadovoljni predlozima koji se odnose na topli obrok i regres, kao ni predlogom da osnovice za rad u jediniicama lokalne samouprave budu različite.

Pravo na topli obrok i regres sindikati ne žele da izgube, a ako te dve stavke budu „ugrađene“ u koeficijente to će se, tvrde, dogoditi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh