Gradovi

Udovički: Uz ZUP će država biti servis građana i privrede

Sednica Skupštine Srbije

BEOGRAD – Predlog zakona o upravnom postupku unosi niz novina koje će olakšati građanima da dođu do dokumenata i omogućiti da država bude servis građana, rekla je u parlamentu ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je, obrazlažući Predlog zakona poslanicima u Skupštini Srbije, rekla da se njime omogućava privredni razvoj i jasnije ostvaruju građanska prava kao i da se na efikasan i odgovaran način odgovara na zahteve građana i privrede.

Uvodi se javna evidecija o postupanju organa, i ukoliko građani smatraju da se postupa drugačije prema njima, imaju pravo da traže obrazloženje, dodala je ona.

Prema njenim rečima, uprošćava se postupak dobijanja dokumenata i uvodi obavezna razmena podataka službenih evidencija državnih organa.

„Građani više neće morati da idu od državnog organa do državnog organa da bi dobili neki dokument i od šaltera do šaltera, jeć će državni organi međusobno morati da razmenjuju podatke koji su neophodni građanima“, istakla je Udovički.

Zakon predviđa da će državni službenici sve podatke koji se tiču građana, a nalaze se u službenim evidencijama, morati sami da obezbede, 90 dana od usvajanja zakona. Zakonom su predviđene rigorozne kazne za nepoštovanje ove odredbe.

Građani će, kada zakon bude usvojen, biti oslobođeni plaćanja takse za te podatke, čime štede i vreme i novac.

Dodala je da je puna primena tog zakona planirana od jula 2017. godine, a da će primena pojedinih odredbi početi 90 dana od usvajanja u parlamentu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh