Gradovi

Udovički:Struktura zaposlenih veći problem od broja

Udovički:Struktura zaposlenih veći problem od broja

KOPAONIK – Reforma javne uprave neophodna je kako bismo imali jeftiniji i uslužniju državu i kako bi imali ubrzan i održiv privredni rast, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ističući da je struktura zaposlenih veći problem od broja zaposlenih.

Udovički je na Kopanik biznis forumu navela da se reforma javne uprave temelji na četiri stuba, a da je najvažnija promena organizacione infrastrukture, odnosno da se vidi da li se rade poslovi koji su svrsishodni, drugi stub predstavlja unapređenje procesa rada, zatim donošenje javnih politika, uređenje službeničkog sistema, i upravljanje javnim finansijama.

Udovički je navela da je struktura zaposlenih, zapravo veći problem od broja zaposlenih i da čak i posle smanjenja plata od 10 odsto troškovi zarada čine 11 odsto BDP-a.

Analize pokazuju da je veliki broj rukovodilaca u odnosu na izvršioce i da nedostaju analiticke i strateške funkcije, odnosno određeni profili koji bi podigli kvalitet usluga, dodala je ona.

Udovički je navela da postoje velike neracionalosti u organizovanju poslova u školstvu i zdravstvu.

Ministarka je navela da otpuštanje ljudi, koji su višak u javnom sektoru,

neće doneti radikalne promene, ali da će se u narednim fazama raditi dublje promene u funkcionisanju službi.

„Zadatak za novu vladu biće da pojača upravljanje ljudskim resursima, da se tačno zna ko ulazi u službenicki sistem i kako mu napreduje karijera, kao i postoje precizni propisi o otpuštanju onih koji ne rade dobro“, istakla je Udovički.

Ona je kazala da je potrebno precizno i pažljivo odrediti maksimalan broj zaposlenih i da Zakon o utvrđivaju maksimalnog broja zaposlenih omogućava „da mnogo pažljvije ciljamo“.

„Još se borimo da racionalizacija ne bude tako linearna“, rekla je Udovički.

„Reorganizacija će morati pažljivije da se uradi, a deo nedostatka kapaciteta koji osećate je posledica nepostojanja određenih profila ili funkcija“, dodala je ona.

Ministarka je navela da školstvo, zdravstvo i socijalna zaštita predstavljaju velike sisteme koji nikada do sada nisu eformisani.

Ona je navela i da su doneti dva vrlo važna sistemska zakona-zakon o inspekcijskom nadzoru i opštem upravnom postupku.

Što se tiče Zakona o inspekcijskom nadzoru, njegova implementacija teče po planu, a Zakon o opštem upravnom postupku bio je najveći izazov za našu administraciju, podvukla je Udovički.

Ona je kazala da će za sledeću vladu ostati zadatak da donese Zakon o planskom sistemu.

Udovički navodi da je veliki zadatak decentralizacija i da je za nju potrebno da se donese strategija, čime će se, kako je dodala, pozabaviti nova vlada.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh