• Novosti online

  Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša (UPSS) se solidariše sa radnicima Fiata, Goše, Gorenja…

   

  Protest Niš 2Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša (UPSS) se u potpunosti solidariše sa radnicima Fiata, Goše, Gorenja…

  Radnički štrajkovi su rezultat sveukupne neodgovorne javne politike srpske države.

  Tačnije, odgovorne su sve političke partije koje su bile na vlasti i koje su na vlasti u poslednje tri decenije.

  Srbija je, zahvaljujući razornom delovanju antidruštvene državne politike, potonula u duboko anomično stanje.

  Društvo je bremenito sve težim i beznadežnijim socijalnim stanjem građanki i građana, zbog čega radnici, u očaju, sve češće dižu ruku na sebe (prema čemu se država odnosi u potpunosti neodgovorno, nezainteresovano i ravnodušno); razornom nezaposlenošću (koja se više ne može prikriti lažnim statistikama), besmisleno niskim platama koje su uporedive samo sa platama najnerazvijenijih i nedemokratskih režima; institucionalnim neredom, sistemskom korupcijom, gušenjem demokratskih sloboda, kao i slobodne i kritičke misli; skoro totalnom kontrolom medija (uz  retke  časne  i  hrabre  novinarske  redakcije  koje  pružaju  otpor);  kriminalom  i  nasiljem  (sa, najčešće, fatalnim ishodima)…

  U  uslovima  tako  razorenog  društvenog  sistema  je  donesen  i  Zakon  o  radu  kojim  su  skoro  sva radnička prava ugašena, a preostala teško ugrožena. Srpska država se time svrstala u sramni red država koje prevashodno služe interesima multinacionalnog, stranog i domaćeg kapitala, a ne potrebama i interesima građanki i građana.

  Sramnom i ekonomski i društveno neodrživom politikom „subvencionisanja“ tzv. stranih investitora, naša država faktički plaća bednu radničku najamninu, dok tzv. strani investitor prisvaja sav prihod u koji spada i deo domaćih subvencija, čija visina premašuje visinu radničkih najamnina.

  U nelegalnu dobit spada i dobit po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa itd.

  Radnički štrajkovi u Srbiji su akt dubokog i opravdanog nezadovoljstva srpskog radništva i ogromne većine zaposlenih i nezaposlenih građanki i građana, nezadovoljstvom sve surovijim prilikama u svetu rada.

  Pozivamo državne vlasti da poštuju, barem, garantovani minimum radničkih prava i da se posvete životnim potrebama i interesima srpskog radništva i društva uopšte.

  Za neprevazilaženje ili, pak, pogoršanje beznadežnog stanja u kome se nalaze radnici koji štrajkuju, UPSS će smatrati odgovornom isključivo državu i njenu vlast.

  Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS), Niš

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com