• Tv Program

  Udruženja: Stanje u RTV se neprestano pogoršava

   

  Udruženja: Stanje u RTV se neprestano pogoršava

   

  Novinarska i medijska udruženja saopštila su danas da se stanje u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) neprestano pogoršava.

  „Godinu dana posle ‘blickriga’, odnosno ekspresne postizborne političke čistke nepodobnih urednika i novinara na Javnom servisu Vojvodine, novinarska i medijska udruženja konstatuju da se stanje u ovoj medijskoj kući neprestano pogoršava, da u njoj vladaju bezakonje i voluntarizam i da se ponižavaju i novinari i novinarstvo, pa i zdrav razum“, navodi se u saopštenju koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

  U saopštenju se ocenjuje da RTV-om upravljaju partijski kadrovi „više nego skromnih stručnih kapaciteta, koji i ne kriju da ne prave razliku izmedju jednopartijskog državnog javnog informativnog preduzeća i javnog medijskog servisa, i od kojih su neki dugo već u v.d. stanju“.

  Kako se navodi, i dalje bez ikakvog obrazloženja, a protivno zakonitosti postupka i ugrožavajući prava gradjana, nisu okončani konkursi za programskog direktora i glavnog i odgovornog urednika koji su raspisani pre godinu dana i pored činjenice da su se na njega javile osobe koje ispunjavaju uslove za te pozicije.

  „Podsećamo da je „blickrigu“ prethodila protivzakonita smena dotadašnjeg programskog direktora RTV-a Slobodana Arežine i da se pred novosadskim sudom vodi spor po njegovoj tužbi protiv ovog javnog servisa“, navodi se u saopštenju.

  Kako se dodaje, rukovodstvo RTV-a je nastavilo da „otpušta, ponižava i marginalizuje najbolje novinare“, a na njihova mesta dovodi „nestručne naprednjačke kadrove“.

  Kako se dodaje, menadžment RTV-a „ozbiljno ugrožava i radna prava zaposlenih, izmedju ostalog i odbijajući da im produžava ugovore, i zapošljavajući ih „na lizing“ preko raznoraznih agencija“.

  U saopštenju se ocenjuje da je pored „osione vlasti“, za stanje na RTV-u najodgovorniji Savet Regulatornog elektronske medije (REM), koji je u Upravni odbor Javnog servisa Vojvodine izabrao ljude „čiji se jedini ‘kvalitet’ ogleda u političkom poslušništvu, a ne treba zaboraviti da se neki od njih nalaze i u veoma ozbiljnom sukobu interesa“.

  U saopštenju se ocenjuje da dogadjaji na RTV-u svedoče o neophodnosti da celokupan Savet REM-a podnese ostavke.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com