Gradovi

Ugljanin: Ako se ovako nastavi, i rat je blizu

BEOGRAD – Lider Stranke demokratske akcije Sandžaka i nosilac izborne liste te stranke Suljman Ugljanin ostaje pri zahtevu za dolazak UN snaga u Sandžak i tvrdi da je, ako se „nastavi sa ovakvim odnosom prema Bošnjacima“, i „rat blizu“.

Ugljanin, inače, ministar u prethodnoj vladi, rekao je u Novom danu N1 televizije, da je situacija u Sandžaku jako teška, da niko nije zaposlen, velika su otpuštanja, škole nemaju grejanja, poplave se događaju dva puta godišnje, jer se ne čiste korita reka, a rasveta je loša.

Tvrdi da je Vlada Srbije početkom marta „sačinila akcioni plan manjina iz kog su izbacili sve moguće zločine nad Bošnjacima“.

„Vlada je svesno poslala poruku Bošnjacima, a i onim četnicima koji su činili zločine nad Bošnjacima: Ko je god činio zločine nad Bošnjacima neće biti kažnjen, ili će biti nagrađen“, naveo je Ugljanin.

On je optužio premijera i potpredsednika vlade Rasima Ljajića da su „organizovano i uz pratnju 2.000 specijalaca“ doveli „četnike“ na novopazarski stadion, kada su igrali klubovi Novi Pazar i Crvena zvezda, i da je toga dana mogao da se dogodi zločin, a da o tome nijedan mediji nije izvestio.

Oni su, tvrdi, nosili slike Draže Mihailovića i uzvikivali „Oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice, nova Srebrenice“.

Upitan zašto navijači FK Novi Pazar skandiraju „Ovo je Turska“, kaže: „To ne znam… Zato što nisu zadovoljni svojim položajem u ovoj zemlji“.

Na pitanje da li je u Sandžaku rat, kad se BNV obratio Savetu bezbenosti, Ugljanin kaže da je „vrlo blizu“:

„Ako budu doveli neke četnike, i ako nastave ovako da se ophode prema Bošnjacima, preko inspektora da reketiraju privrednike, blizu smo“.

Na konstataciju da nijedan drugi sandžački politički činilac ne deli njegove stavove, Ugljanin kaže da su Ljajić, Muamer Zukorlić i Mirsad Đerlek „Udbini ljudi“.

Foto Tanjug, D. Peternek/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh