Novosti online

Угљанин намигује Пајтићу, а приближава се Зукорлићу

Нови Пазар – Хоће ли Бошњаци у Србији на предстојећим ванредним изборима имати јединствени блок или ће се раслојити у неколико колона у покушају да добију своје представнике у Народној скупштини Србије?

Председник СДА Сулејман Угљанин, који намигује ДС-у, али се приближава и Муамеру Зукорлићу, сања заједничку листу коју би предводила његова странка.

Зато је Бошњачко национално веће, на чијем је челу Угљанин, упутило свим бошњачким странкама и организацијама проглас којим их позива да формирају заједнички бошњачки блок ради заједничког учешћа на предстојећим изборима. И даље нема наговештаја да је јединствени блок могућ.

Угљанин је позвао сународнике да подрже бошњачко јединство и не расипају гласове на странке и појединце који „шире говор мржње, клевете и лажи”.

Засад су намеру да заједно изађу на парламентарне изборе обелоданили само лидери СНС-а и Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Александар Вучић и Расим Љајић.

Како је речено после разговора премијера и потпредседника Владе Србије, СНС и СДПС су и до сада коректно сарађивали, а по речима Вучића, СДПС је најзначајнији партнер напредњака. Тако би присталице ове две странке могле да искористе транспаренте „Вучић – Љајић” коришћене пред изборе 2014. године.

Сем свог СДПС-а, који и није странка с националним предзнаком и не окупља само Бошњаке, Љајић договором с Вучићем у ову коалицију највероватније уводи и Санџачку демократску партију (СДП), чији је оснивач и где и даље, тврде упућени, води главну реч. Члан Председништва СДП-а Мирсад Јусуфовић каже да органи странке још о томе нису донели одлуку, али да се она са великом извесношћу очекује.

И Мујо Муковић, председник Бошњачке народне странке, иако о томе још није било разговора ни одлуке страначких органа, рачуна на коалицију са СНС-ом.

– Добро смо сарађивали, два пута смо на парламентарне изборе излазили заједно, па не видим разлог да ту сарадњу не наставимо – каже Муковић.

Три посланика СДА Санџака Сулејмана Угљанина више пута су себе називали јединим легитимним представницима Бошњака, за разлику од оних који су се посланичких места домогли на листама београдских странака. Уочи ових избора Угљанин је, пак, учествовао у седишту ДС-а у разговорима проевропске опозиције о могућем заједничком наступу на изборима.

Према писању неких медија, Бојан Пајтић је за разговоре с Угљанином о коалицији, али ако овај „одустане од запаљиве реторике, тешких речи и сулуде идеје о аутономији”. Иначе и Пајтић се, како преноси „Блиц”, слаже да би договор са Угљанином користио обема странкама.

СДА Санџака има широк спектар опција и могућности које ће ових дана разматрати страначки органи и донети коначну одлуку, каже за „Политику” председник Извршног одбора ове странке Енис Имамовић.

Он додаје да је аутономија Санџака основ политичког деловања СДА уз европске и евроатлантске интеграције наше земље, промену политичког система Србије, усвајање мањинског акционог плана за поглавље 23 у који би били уграђени предлози БНВ-а.

– Пре коначне одлуке о изборима очекују нас разговори о формирању јединственог бошњачког блока, а потом и разговори с онима с којима делимо исте демократске и политичке погледе о овим питањима – каже Имамовић.

Да је потребно бошњачко јединство, СДА је истицао неколико пута до сада, било уочи локалних било парламентарних избора или за национални савет, а ипак је Угљанинова странка на све њих излазила самостално.

Прича о аутономији Санџака може да се не свиђа Пајтићу, али је заједничка Угљанину и муфтији Муамеру Зукорлићу.

Појављивање двојице одборника Зукорлићу блиске Бошњачке демократске заједнице Санџака (БДЗС) на митингу који је недавно у Новом Пазару организовао СДА, тумачено је као најава коалиције Угљанина и Зукорлића. То је од стране Љајићевих присталица већ названо непринципијелном коалицијом, уз подсећање шта су све Угљанин и Зукорлић један другом рекли и урадили за последњих десетак година.

– Протестни скуп односио се на безбедност у Новом Пазару, а ја то питање као одборник покрећем већ годину дана, па сам говорио само из принципијелних разлога – каже Адмир Муратовић из БДЗС-а. И портпарол ове странке Един Ђерлек каже да органи БДЗС-а још нису донели одлуку ни о каквој коалицији.

На прошлим изборима цензус је био превисок за коалицију БДЗС и ЛДП. Спој Зукорлића и Чеде Јовановића није био привлачан за бираче.

Сем колона које би предводили Љајић, Угљанин и Зукорлић, тешко да ће се неке мање бошњачке странке упустити у трку за место у републичком парламенту. Познаваоци прилика сматрају да ће Странка за Санџак, Санџачка народна партија и још неке мање странке настојати да задрже статус коалиционих партнера СДП-а.

БДЗС и СДА често истичу да је дошао крај владавини Љајићевог СДП-а у Новом Пазару. – Једва чекамо изборе да покажемо нашу доминацију и да једном засвагда видимо ко има подршку у Санџаку. Први пут једва чекам изборе – каже Љајић, уверен да ће његова странка у Новом Пазару освојити најмање 50 одсто гласова.

– Све испод тога сматраћу поразом – казао је Љајић на једном скупу у Новом Пазару.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh