Gradovi

Uhapšen veterinar iz Čajetine zbog trihineloze

UŽICE – Policija je po nalogu Tužilaštva uhapsila 60. godišnjeg veterinara iz Čajetina, za koga se smatra da je odgovoran za epidemiju trihineloze, jer nije na propisan način pregledao uzorke divlje svinje za koju se ispostavilo da je bila zaražena trihinelom.

Veterinaru D.K. (60) iz Čajetine, kao odgovornoj osobi u Veterinarskoj stanici u toj opštini, određeno je policijsko zadržavanje u trajanju od 48 sati, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Užicu.

Nakon izvršenih provera okolnosti koje su dovele do pojave epidemije trihinele na teritoriji Čajetine, policijski službenici Policijske uprave (PU) u Užicu će, po nalogu Osnovnog javnog tužioca u tom gradu, protiv odgovornog lica u Veterinarskoj stanici Čajetina D.K. podneti krivičnu prijavu zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi.

Tužilaštvo navodi da postoje sumnje da D.K, prilikom vršenja pregleda uzoraka odstreljenih divljih svinja koji su u tu ustanovu doneti 30. novembra, nije izvršio pregled tih uzoraka na propisani način.

U saopštenju se navodi da taj veterinar nije primenio metod digestije, koja je obavezna za pregled uzoraka divljih svinja, a na koji način je propustio da utvrdi prisustvo parazita trihinela u uzorcima dostavljenog mesa, nakon čega je izdao neistinitu potvrdu da je pregled izvršio primenom metode digestije i da u pregledanim uzorcima nije utvrđeno prisustvo parazita trihinela.

Takvim postupanjem osumnjičeni D.K. je doveo do toga da se zaraženo meso odstreljene divljači dalje preradi i iskoristi za pravljenje mesnih prerađevina, koje je konzumirao veći broj osoba, kod kojih su se potom razvili simptomi trihineloze.

Policijski službenici PU Užice, po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, i dalje vrše provere postupanja odgovornih lica u Lovačkom udruženju Zlatibor u vezi sa odstrelom sporne divljači.

Nakon izvršenih provera protiv odgovornih lica će biti podnete odgovarajuće prijave, u slučaju da se utvrdi da postoje osnovi sumnje da je neko od odgovornih lica učinio krivično delo ili privredni prestup, kaže se u saopštenju.

Do poslednjih dana januara, oko 200 ljudi se javilo sa određenim zdravstvenim tegobama, a kod više od 100 je labaratorijskim ispitivanjem dokazano prisustvo trihineloze.

Foto Tanjug, J. Pap

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh