Novosti online

Ухапшен власник Павловић банке

Од нашег сталног дописника

Бањалука – Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа) по налогу Тужилаштва БиХ ухапсили су бизнисмена Слободана Павловића, власника Павловић банке, и још неколико особа из тог предузећа, то јест Петра Лазића, Љиљану Гарић и Благу Благојевића. Ради се о истрази Тужилаштва БиХ у предмету која се односи на кривична дела финансијског криминала, у вези са пословањем ове банке и њеног власника.

Овај случај доспео је у јавност 18. новембра прошле године када је Сипа први пут изузела документацију из ове банке, након чега су и кренуле медијске спекулације о томе како се наводно ради о истрази у вези са кредитом који је одобрен Милораду Додику, председнику РС, за куповину виле на Дедињу, по пријави коју је Тужилаштву БиХ поднео опозициони СДС.

Припадници Сипе су и почетком јануара из седишта ове банке у Бијељини поново изузели документацију и претресли просторије, петнаестак дана након што је власник банке саслушан у Тужилаштву БиХ. Након тог саслушања Павловићев тадашњи адвокат уверавао је да власник ове банке у Тужилаштву БиХ није био у својству осумњиченог и да је из Америке дошао на властиту иницијативу и без позива „како би обавио грађанску дужност”.

Управо су се у том периоду, крајем децембра прошле године, у јавности појавиле и информације о постојању наводног тајног плана за криминализацију руководства РС у договору опозиције у РС и странаца, па је цела ова ситуација око наводно спорног Додиковог кредита у тој банци од стране појединих медија довођена у везу са дешавањима око Павловић банке.

Такође, недавно су медији у Бањалуци сазнали да је 14. јануара донесена одлука да се изврши претрес објеката, рачуна и свих трансакција које користи Додик, да би седам дана касније медији сазнали како је ова одлука повучена. Павловић јуче за РТРС тврди да није ухапшен већ позван на информативни разговор, а из компаније „Слобомир” су након тога навели да су уверени да ће власник овог предузећа доказати невиност и да су „апсолутно нетачне и злонамерне информације да је покушао бекством да избегне привођење”. Из Додиковог СНСД-а привођење Павловића и запосленика у тој банци окарактерисали су као „јефтин покушај скретања пажње са открића о срамном гласању министара из Савеза за промене против Српске и свог народа”.

Наше информације говоре, додају у СНСД-у, да је ову акцију директно наложио министар безбедности БиХ Драган Мектић, како би, тврде у СНСД-у, сакрио своје нечасне трагове и трагове својих колега са тајне сарајевске сесије од 26. јануара. На тој седници Савет министара БиХ је мимо очију јавности усвојио механизам координације. Слободан Павловић је српски бизнисмен рођен у Поповима поред Бијељине, који је средином шездесетих година емигрирао у Америку, чији је држављанин и где је започео бизнис са некретнинама. Осим Павловић банке власник је још неких предузећа у Српској, као и оснивач једног приватног универзитета. О проблемима које је у Америци имао са законом у својој аутобиографији је у вези са тим периодом написао како је тада „открио стварну дубину људске мржње и злобе”, док се „бранио од злих људи и неправедних оптужби”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh