• BG

  Ухапшено 38 особа широм Србије

  Припадници Министарства унутрашњих послова у претходних неколико дана, у више одвојених акција на сузбијању финансијског криминала и корупције, које су посебно везане за злоупотребе службених положаја у државним органима, ухапсили су 38 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2008. године до данас починили више коруптивних кривичних дела.

  Постоје основи сумње да су осумњичени буџет Републике Србије, буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица оштетили за више од 7,6 милиона евра.

  Акције су у сарадњи са надлежним тужилаштвима, Управом царина и Пореском полицијом, спроведене на територији Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Сомбора, Сремске Митровице, Панчева, Смедерева, Пожаревца, Јагодине, Зајечара, Чачка, Ужица, Пирота, Ниша и  Новог Пазара.

  Међу ухапшенима су и четири царинска службеника, бивши функционер општине Бачка Топола, запослена у две основне школе, радник компаније  „Дунав осигурање“, бивше одговорно лице филијале „Пиреус банке „ у Новом Саду, царински агенти у шпедитерским кућама, више одговорних лица и запослених у различитим привредним друштвима.

  Кривичне пријаве у редовном поступку поднете су против још 39 особа, међу којима је пет полицијских службеника, царински службеник, бивши функционер општине Пећинци, бивше одговорно лице Клинике за кардиохирургију – Клинички центар Србије и још троје одговорних лица у тој установи, чланови Комисије за спорт општине Петровац на Млави, одговорно лице фудбалског клуба „Трбуње“.

  ***

  Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у том граду, ухапсили су одговорно лице фирме „Урбан 018“ З.Б. (1956), због постојања основа сумње да је починио кривична дела пореска утаја и неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит.

  З.Б. се терети да је од јануара 2015. до децембра 2016. године, приликом продаје станова, од купаца примао новац у готовини, који није евидентирао у пословним књигама, нити вршио обрачун ПДВ-а.

  На тај начин осумњичени је буџет Републике Србије оштетио за 20.580.225  динара.

  Осумњичени је уз кривичну пријаву приведен надлежном тужилаштву.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com