• Gradovi

  Ujednačavanje sudske prakse prioritet reforme pravosuđa

  BEOGRAD – Potreba za ujednačavanjem sudske prakse, a naročito kaznene politike, prepoznata je kao jedan od prioriteta u procesu reforme pravosuđa uopšte, ali i kao bitan segment unapređenja postupaka za ratne zločine, izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković.

  On je, otvarajući sastanak na temu „Odmeravanje visine kazni – do sada primenjeni kriterijumi u predmetima ratnih zločina“ u Palati Srbija rekao da današnji skup i aktivnosti koje će nakon njega uslediti, predstavljaju jedan od najznačajnijih mehanizama za postizanje ujednačene kaznene politike u postupcima za ratne zločine u čitavom regionu.

  Selaković je dodao da se tako šalje i jasna poruka porodicama žrtava svih nacionalnosti i veroispovesti, da nisu zaboravljeni.

  „Da znaju da postoji istinska volja da učinioci budu privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni, bez obzira na to pred kojim sudom ili većem se postupak vodi“, rekao je Selaković.

  On je istakao da u prilog ujednačavanju sudske prakse govori i sadržina, kako Nacionalne strategije pravosuđa, tako i Akcionog plana za Poglavlje 23, ali i Nacrt Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina za period od 2016. do 2020. godine.

  „Taj nacrt plod je višemesečnog rada radne grupe sastavljene od predstavnika svih relevantnih institucija uključenih u procesuiranje ratnih zločina, ali i advokature i akademske zajednice“, rekao je ministar pravde.

  Prema njegovim rečima, izrada i usvajanje strategije, a tako i današnji skup, predstavljaju važne korake u sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23, i jasan su znak posvećenosti Republike Srbije ideji doslednog procesuiranja ratnih zločina, nezavisno od nacionalne ili verske pripadnosti, kao i ranga, kako žrtve, tako i učinioca monstruoznih krivičnih dela.

  „Jednak tretman učinilaca i žrtava, između ostalog, jasno se ogleda i u ujednačenoj kaznenoj politici, i to ne samo u okviru svakog od nacionalnih pravosuđa država u okruženju, već i na nivou čitavog regiona“, rekao je Selaković.

  On je istakao da je u tom smislu od velikog značaja činjenica da su na skupu predstavnici institucija iz susednih država, ali i to što će zaključci sa te konferencije biti objavljeni i na taj način postati dostupni nosiocima pravosudnih funkcija koji nisu danas uzeli učešća u raspravi.

  „Taj korak, predstavljaće uvod u izradu, objavljivanje i distribuciju pregleda sudske prakse Višeg, Apelacionog i Vrhovnog kasacionog suda namenjenog sudijama, javnim tužiocima i advokatima, koji obuhvata praksu izricanja kazni u predmetima ratnih zločina u Srbiji, a dobro je poznato da je upravo dostupnost sudske prakse, uz aktivnu ulogu Vrhovnog kasacionog suda, neophodan preduslov njene ujednačenosti“, rekao je Selaković.

  Tekst Nacrta Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina dostupan je na sajtu Ministarstva pravde, na srpskom i engleskom jeziku.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com