• BG

  Ukida se prevoz putnika kombijem, prevoznici najavljuju protest

  Beograd novostidana.rsUdruženje kombi prevoznika Srbije održaće u utorak, 7. februara, protestnu vožnju u Beogradu i zatražiti odlaganje primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.
  Oni kažu da im taj propis uskrajuće ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, odnosno poslovanje pod jednakim uslovima na tržištu prevoza putnika.
  Uz poruku „Mi poštujemo zakone – vi poštujte naše ustavno pravo na rad“, kombi prevoznici traže od Ministarstva saobraćaja odlaganje primene tog zakona i njegovo usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije (EU).
  U protestnoj vožnji učestvovaće nekoliko desetina kombija iz cele Srbije, a cilj im je da upozore na niz ozbiljnih posledica koje bi lančano izazvala primena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.
  Udruženje ocenjuje da rigorozne odredbe zakona čija bi primena trebalo da počne 12. februara narušavaju nekoliko elementarnih ljudskih i ustavnih prava, a istovremeno odudaraju od legislative EU.
  Navode da se kombi prevoznicima, uz neargumentovane zamerke da ugrožavaju bezbednost saobraćaja, uskraćuje pravo na rad, građanima pravo na izbor prevoza, a striktnom primenom sadašnjih zakonskih rešenja direktnu štetu dugoročno bi trpela i država.
  – Nakaradna zakonska rešenja podstiču korupciju i guraju prevoznike u sivu zonu poslovanja.
  Pošto je, po zvaničnim podacima, u Srbiji registrovano 40.000 vozila sa šest do osam sedišta, primenom loših zakonskih rešenja direktno ili posredno bila bi ugrožena egzistencija 80.000 do 100.000 građana koji se izdržavaju prihodima od kombi prevoza – upozoreno je na sastanku Udruženja.
  Štetu bi, kažu, posredno trpeo i državni budžet smanjenjem davanja kroz poreze, takse i doprinose, naplatu putarina i akciza od prodaje goriva, a posledice bi osetile i auto-dilerske kuće i osiguravajuća društva.
  Udruženje kombi prevoznika naglašava da na njihove zahteve za argumentovan razgovor o usklađivanju zakonskih rešenja sa evropskim standardima nisu reagovali nadležni u Ministarstvu saobraćaja, počev od pomoćnika ministra Saše Stojanovića čije smenjivanje Udruženje zahteva.
  Izvor: Beta
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com