Novosti online

Укида се прикупљање крви по општинским болницама

Уколико се усвоји предлог закона о трансфузијској медицини, добровољни даваоци неће као до сада моћи да у било ком тренутку дају крв у болницама у својим општинама, већ само када је у њиховом месту заказана акција давалаштва. Институт за трансфузију крви Србије припремаће „кровни” годишњи план акција давања крви, на основу пројекција потреба болница у Србији.

Трансфузиолошке службе, којих сада има у готово свакој болници, постепено ће се трансформисати у такозване банке крви. То значи да неће прикупљати крв, већ је искључиво чувати и припремати пацијенте за трансфузију.

Према предлогу закона, прикупљањем крви бавиће се само институти за трансфузију у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. У овим центрима даваоци могу у сваком тренутку да дају драгоцену течност.

Оваква предложена решења наишла су на критику трансфузиолошке службе опште болнице у Суботици, указујући да би измене прописа могле да доведу до мањег интересовања за добровољно давалаштво. Исто сматрају и у Хуманитaрном удружењу добровољних давалаца крви.

Како каже др Ненад Милојичић, директор Управе за биомедицину, Суботица је једина средина која је званично поднела приговор на нова законска решења, али сматра да њихов страх није оправдан.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh