Gradovi

Ukidanje novčanice od 500 evra – početak kraja keša

BON – Prema nedavnoj odluci, Evropska centralna banka ukida novčanicu od 500 evra, a analitičari ovu odluku tumače na razne načine – od napretka u borbi protiv organizovanog kriminala do početka kraja gotovine.

Prema pisanju lista „Študgart nahrinten“, mali je broj ljudi koji su do sada u rukama imali ovu ljubičastu novčanicu.

„Bankomati retko kada izbaciju tu novcanicu, iako ih je oko 600 miliona komada u opticaju. Malo kom potrošaču će novčanica od 500 evra nedostajati“ piše nemački list, a prenosi Radio Dojče vele.

List navodi i da novčanice od 500 evra čine oko trećinu ukupne vrednosti evro-gotovine koja je u opticaju. Biće potrebno doštampati velike količine novčanica od 200 i 100 evra.

Procenjuje se da će povlačenje stare novčanice, štampanje i širenje novih koštati najmanje pola milijarde evra.

Nemački mediji tvrde da ovaj potez Evropske centralne banke neće smetati onima koji se bave kriminalom, pranjem novca i krijumčarenjem droge jer će brzo pronaći nove puteve za obavljanje i finasiranje svojih poslova.

Predsednik Nemačke nacionalne banke Jens Vajdman, u odgovaru na pitanje da li je ukidanje ove novčanice „početak kraja gotovine“ kaže da keš ima nezamenljive prednosti. Vajdman navodi da ova odluka potrošačima ograničava načine plaćanja i trgovine.

„Gotovina nudi zaštitu od niskih ili negativnih kamata.Novčanice su mogle da se podignu i stave u fioku. Bez gotovine tu mogućnost ne bi imali. Dotle još nije došlo, ali ukidanje novčanica od 500 evra je povod da se razmotre i ti aspekti“.

Špigel piše da se „u carstvu organizovanog kriminala prednost daje gotovinskom plaćanju.

„Keš je anoniman, brzinom munje menja vlasnika i teško mu se ulazi u trag. Jedina mana gotovine je fizička: potreban mu je prostor. Za isplatu sume od deset miliona evra potrebno je 200.000 novčanica od pedeset evra, koje su, kada se skupe, teške 184 kila. Diskretna predaja novca u malom koferu ne bi išla” piše Špigel.

“Veza između ukidanja novčanica i suzbijanja kriminala do sada nije dokazana“, priznaju čak i strucnjaci iz Evropske centralne banke.

Brojni kritičari, piše Špigel, međutim smatraju da ukidanje novcanice od 500 evra i uvodenje gornjih granica za isplatu gotovine nisu oruđe u borbi protiv organizovanog kriminala i pranja novca, vec prvi pokušaj da gotovina nestane iz privrede.

O ukidanje novčanice od 500 evra piše i list Frankfurter algemajne cajtung, u tekstu naslovljenom “Cao, Bin Laden!“: “Španci su pogodili suštinu stvari. Odlazeću novčanicu oni vec duže vremena zovu “Bin Laden”. Svi znaju da novčanica postoji, ali skoro niko je nikada nije video. Zanimljivo je da ocigledno najveci broj novcanica od 500 evra cirkuliše po Španiji, iako ekonsmski učinak te zemlje u evrozoni iznosi jedva deset procenata“.

Foto/Uprava carina, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh