Gradovi

Ukinut pritvor za šest osumnjičenih iz Uprave i BD Agro

BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor prema pet osumnjičenih da su oštetili državu nezakonitom zamenom poljoprivrednog zemljišta „BD Agro“ iz Dobanovaca, dok je jednom pritvor zamenjen jemstvom i kućnim pritvorom uz nošenje elektronske narukvice.

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Viseg suda u Beogradu doneo je 22. januara rešenje kojim je prema Lj.J, N.J, T.P, B.G. i Z.J. ukinut pritvor imajući u vidu da su saslušani relevantni svedoci čime su prestale da postoje osobite okolnosti koje su ukazivale da će okrivljeni boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, rekla je portparol suda Tanja Koljenšić Tanjugu.

Ona je dodala da je rešenjem od 26. januara prema Đ.O. određeno je da se mera pritvora zamenjuje merom jemstva i merom zabrane napustanja stana uz elektronski nadzor.

„Mera pritvora biće zamenjena nakon što sudu bude dostavljen dokaz o položenom jemstvu“, precizirala Koljenšić.

Ova šestorka uhapšena je 26. decembra u akciji „Rezač“, zbog sumnje da su oštetili državu za više od 930.000.000 dinara jer su 2008. godine do 26. marta 2010. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta „BD Agro“ iz Dobanovaca.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nakon privođenja saopštilo je da se istraga vodi protiv Zorana Jeličića, Đura Obradovića, Ljubiše Jovanovića, Nikole Jakšića, Tomislava Pavlovića, Bobana Golubovića, Zorana Jovanovića i Dragana Tufegdžića.

U pitanju su odgovorna lica iz Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, kao i članovi stručne komisije za zamenu poljoprivrednog zemljišta, i odgovorna lica „BD Agro“.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Prema navodima krivične prijave koja je objavljena nakon njihovog hapšenja, oni su od 14. avgusta 2008. godine do 26. marta 2010. godine nezakonito izvršili zamenu poljoprivrednog zemljišta PD „BD Agro“ iz Dobanovaca.

To zemljiše je po Ugovoru o zameni zemljišta sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz januara 2010. godine razmenjeno za drugo zemljište u vlasništvu Republike Srbije.

Međutim, PD „BG agro“ je u zameni državi predao zemljište površine od 46 hektara koje je odlukama nadležnih organa bilo već vraćeno ranijim vlasnicima te je u postupku zamene Republika Srbija oštećena za iznos od više od 930.000.000 dinara.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh