Gradovi

Ukinuta radna knjižica, prelazi se na elektronsku upravu

Lazić: Ukinute radne knjižice

BEOGRAD – Radna knjižica kao dokument prestala je da važi od 1. januara, jer, budući da se svi podaci iz nje mogu naći u elektronskoj formi u Centralnom registru, u fondu PIO, postala je nepotrebna, zastarela i predstavlja višak papirologije, koji se ukida, izjavio je danas pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić.

„Novim izmenama i dopunama Zakona o radu iz 2014, radna knjižica prestaje da važi od 1. januara ove godine“, rekao je Lazić Tanjugu i naglasio da je to dobra odluka koja nema nikakvih nikakvih negativnih posledica, s obzirom na to da su u međuvremenu svi organi i organizacije uskladili su svoje propise sa tim.

„Tako da radni odnosi, doprinosi, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja nastavlja da funkcioniše na način kako je i predviđeno – prelazimo na elektronsku upravu, tako da su radne knjižice izgubile svoj smisao“, podvukao je Lazić.

Napomenuo je da se radna knjižica kao dokument može i dalje u nekim slučajevima koristiti kao dokaz prethodnog perioda, podataka iz same radne knjižice, ali je istakao da unošenje novih podataka u nju jednostavno nije više potrebno.

„S obzirom na to da se svi ti podaci mogu naći u elektronskoj formi u centralnom registru, u fondu PIO, tako da je radna knjižica nepotrebna, zastarela i predstavlja višak papirologije, koji se ukida“, rekao je Lazić.

Dodao je da više razni organi, organizacije, ne treba da traže radnu knjižicu kao dokaz, jer se dokazi koji su upisani u samu radnu knjižicu mogu pribaviti putem centralnog registra, fonda PIO, ili putem nekih drugih organa i organizacija koje u elektronskoj formi vode sve te podatke.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh